Evită costurile de roaming la graniță

roaming

Utilizatorii de telefonie și internet mobil care au serviciul de roaming activat și se află în țară, dar în apropiere de graniță, pot plăti costuri suplimentare, inclusiv pentru apelurile pe care le primesc. Și asta deoarece telefonul sau tableta pe care le folosesc se pot conecta automat la o rețea din țara vecină folosind serviciile de comunicații la tarife de roaming, a atenționat azi, 30 iunie, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

În acest sens sunt vizate și 63 de localități pe raza județului Satu Mare. ANCOM a publicat pe site-ul instituției lista localităților de graniță care au un risc potențial de intrare în roaming involuntar (http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/Lista_localitati_roaming_involuntar_2015.pdf).

Roaming-ul involuntar poate apărea în localitățile de graniță de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a rețelei, caz în care echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul.

Fiind vorba de localități aflate la graniță, este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la rețeaua unui operator din țara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

Utilizatorii pot evita accesarea involuntară a serviciilor de voce sau date în roaming la granița României cu statele vecine prin selectarea manuală a rețelei, solicitare către operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere sau verificarea rețelei înainte de a utiliza telefonul sau tableta, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.