Primul ajutor în caz de insolație

insolatie

Insolaţia este cea mai severă formă a tulburărilor cauzate de căldura excesivă, motiv pentru care este foarte important să se recunoască cât mai repede semnele acesteia pentru a se lua măsurile necesare.

O persoană cu insolație are o temperatură de până la 40,5 de grade Celsius şi nu mai transpiră, semn că organismul este epuizat şi nu se mai poate răci.

Insolaţia poate fi precedată de semne antemergatoare, ce se instalează progresiv, dar sigur: transpiraţie puternică, urmată de diminuarea ei graduală; oboseală; ameţeală; pierderea apetitului; dureri de cap; greaţă; iritabilitate; victima va deveni palidă, iar mâinile şi picioarele sale vor deveni umede şi reci.

În cazul în care nu se ia nici o masură în această fază şi victima continuă să rămână în soare, starea acesteia se va altera şi se va instala insolația.

Aceasta se manifestă prin: înroşirea pielii, mîinile şi picioarele victimei devin calde şi uscate; accelerarea puternică a ritmului cardiac; scăderea tensiunii arteriale; gură uscată, senzaţie de sete foarte puternică; frisoane, spasme musculare sau convulsii; stări halucinante, confuzie sau delir, ce pot duce la poerderea cunoştinţei.

Primul ajutor în caz de insolație: victima trebuie mutată într-un spaţiu răcoros; trebuie dezbracată în aşa fel încât să se expună cât mai mult din suprafaţa sa corporală la aer; întregul corp al victimei trebuie răcorit cu apă nu foarte rece, care poate fi pulverizată sau aplicată cu ajutorul unui burete sau comprese; victima trebuie să bea cât mai multe lichide.

Insolaţia poate conduce către şocul hipertermic – apariţia de convulsii, vărsături, pierdere a cunoştinţei pentru mai mult de un minut, puls scăzut, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.