Concert de pian, violoncel și vioară la Castelul din Carei

concert

Vineri, 1 iulie, cu începere de la ora 18.00, Castelul Károlyi găzduiește un concert de cameră în Sala Cavalerilor.

Ludwig van Beethoven dedică trio-ul Fantoma (op. 70, nr. 1) contesei Erdődy Mária, născută în 1779 la Arad. Considerată „genială” de către critici, opera a fost prezentată pentru prima oară în 1809. 30 de ani mai târziu, în septembrie 1839 s-a realizat partitura pentru trio-ul de pian în d-mol (nr. 1, op. 49) al lui Felix Mendelssohn-Bartholdy. Potrivit compozitorului contemporan Robert Schumann, această compoziție e trio-ul secolului, semnalată mai apoi și de către posteritate, căci aceasta a devenit cea mai renumită operă a artistului.

Cele două capodopere vor fi interpretate de Sigmund Eikeset (vioară), Krisztina Eikeset (violoncel), ambii din Norvegia și Czumbil Bernadette (pian) din România.

Cu ocazia vizitei soților Eiseket acasă, pe lângă programul cu familia, aceștia își onorează și plăcerea de a concerta, amintindu-și, împreună cu Czumbil Bernadett, anii petrecuți la academia de muzică din Cluj. Sigmund Eikeset e membru al Filarmonicii Kristiansand din Norvegia, iar soția lui, născută la Oradea, e colaborator permanent al Filarmonicilor Kristiansand și Stavangeri; pe lângă acestea, cei doi cântă și în concerte camerale. Czumbil Bernadette din Tășnad e profesor la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.