„Ziua Universală a Iei”, sărbătorită la Muzeul Țării Oașului (Foto)

Cu ocazia celebrării „Zilei Universale a Iei”, la Muzeul Țării Oașului din Negrești-Oaș au avut loc joi, 23 iunie, o serie de activități închinate portului nostru popular.

Astfel, Ansablul Folcloric „Oașul”, alături de Maria Tripon au oferit un recital de muzică oșenească, dar a avut loc și o paradă a portului popular. Tinerele au purtat pe cap coronițe de Sânziene.

Tot cu acest prilej au avut loc și expoziții meșteșugărești, avându-i ca protagoniști pe: Istvanfi Geza, Floare Finta, Ana Hotca, Floare Hotca și Maria Finta.

„Ziua Universală a Iei a fost un bun prilej să ne promovăm patrimoniul cultural oșenesc și valorile tradiționale, la Muzeul în aer liber al Țării Oașului din Negrești-Oaș. Ne-am bucurat de oaspeți și ei au îndrăgit portul nostru. Dar cel mai mult m-am bucurat să-i văd azi pe tinerii negreșteni purtând cu mândrie portul oșenesc, pe mătușile noastre care ne învață cum să ne ducem mai departe tradițiile, pe frumoasele fete care au împletit superbe cununi de sânzâiene. Vă mulțumesc tuturor pentru că v-ați implicat în organizarea acestui eveniment, iar vizitatorilor pentru că v-ați simțit bine alături de noi!”, spune primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca.

„Ziua Universală a Iei” tradiţionale româneşti a fost celebrată, începând din anul 2012, la iniţiativa comunităţii on-line „La Blouse Roumaine”, în prezent fiind sărbătorită de românii de pretutindeni, în 24 iunie, de Sânziene.

Muzeul Ţării Oaşului, care are în colecţie peste 250 de piese (cămeşi femeieşti oşeneşti) de mare varietate, s-a alăturat acestei iniţiative lăudabile de promovare a patrimoniului cultural românesc şi a valorilor tradiţionale ale poporului român.

ia1

ia2

ia3

ia4

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.