Falsificatori de tablouri, trimiși în judecată

tablou1

tablou2

tablou3

Polițiștii sătmăreni, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, au finalizat cercetările într-un dosar, ce are ca obiect falsificarea și comercializarea unor tablouri furate din Franța. În acest dosar sunt implicați doi bărbați din județul Satu Mare, unul din Berveni iar al doilea din Doba.

În cursul lunii octombrie 2013, polițiștii din cadrul IPJ Satu Mare s-au sesizat din oficiu despre faptul că un bărbat din comuna Berveni, întors recent din Franța, oferă spre vânzare tablouri, despre care exista suspiciunea că proveneau din furturi comise teritoriul statului francez.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că bărbatul de 43 de ani din Berveni, a adus din Franța 16 tablouri de diferite dimensiuni.

Dintre acestea, cinci tablouri au fost vândute unui colecţionar și comerciant de antichităţi de 49 de ani domiciliat în comuna Doba. La rândul lui, acesta ducea tablourile pentru restaurare la un specialist din Ungaria, iar la data de 8 mai 2014 a fost identificat în trafic conducând un autoturism care a tranzitat punctul de trecere a frontierei Urziceni dinspre Ungaria înspre România în care transporta un număr de cinci tablouri şi un baston de lemn, a căror provenienţă nu a putut-o justifica și fără să deţină certificat de export.

Cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate de către polițiști la imobilul din Doba au fost identificate, indisponibilizate și depozitate în spații corespunzătoare 629 de tablouri, asupra cărora s-a aplicat sechestru asigurător.

A fost solicitată efectuarea unei expertize muzeografice, expertiză efectuată de către un expert din cadrul Muzeului Brukenthal Sibiu, în baza căruia s-a stabilit că parte din tablouri sunt pictate recent în stil identic, imitând Școala băimăreană, altele sunt falsuri după bunuri culturale mobile clasate, având aplicată semnătura autorului și reprezintă reproduceri neautorizate, iar altele au aplicate semnături false.

În urma extinderii cercetărilor, s-a reușit identificarea în orașul Marseille, Franța, a locuinței de unde in cursul lunii octombrie 2013 s-au sustras 10 tablouri, în valoare totală de aproximativă de 9.000 euro, lucru confirmat de autoritățile franceze prin atașatul Franței la București, parte dintre ele regăsindu-se printre cele aflate în custodia poliției sătmărene.

Totodată, au fost identificate mai multe persoane din Baia Mare și Oradea, care efectuau falsuri și copii neautorizare după bunuri culturale mobile clasate, precum și restaurări fără autorizație, cărora le-a fost stabilit gradul de participație în complexul de infracțiuni constatat.

Activitățile s-au desfășurat în cooperare cu Direcția de Investigații Criminale, IPJ Maramureș, IPJ Bihor și cu sprijinul de specialitate al DIPI și Direcției de Operațiuni Speciale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.