Sătmăreanca Claudia Mare, face furori în lumea literară din Italia

Digital StillCamera
Digital StillCamera

O tânără originară din Satu Mare, Claudia Mariana Mare, a câștigat recent Premiul II în cadrul Concursului literar „Lingua Madre” din Italia, şi s-a calificat în finală pentru Premiul Special de Popularitate 2016, cu povestirea „Exceptio regulam”.

În urma acestei reușite, sătmăreanca a acordat un interviu revistei „PiuCulture” din Roma, textul fiind semnat de Alina Bărbulescu.

„M-am născut în 1989 la Satu Mare, oraş din România de la graniţa cu Ungaria, sub semnul zodiacal Leu cu ascendent în Leu. Sunt fiică unică, în 2002 m-am mutat în Italia în principal din motive familiale, şi mi-am continuat parcursul şcolar frecventând şcoala medie şi liceul ştiinţific alegând apoi să mă specializez în domeniul ingineriei la Universitatea din Roma „La Sapienza”, povestește tânăra sătmăreancă.

Referindu-se la pasiunea sa pentru scris, Claudia Mare spune că a început să scrie poezii la vârsta de 10-11 ani, fiind fascinată de joaca cu cuvintele și rimele. Apoi, a continuat să scrie în italiană jurnale, analize de text, eseuri și articole de ziar.

„Continuu să scriu fiindcă simt necesitatea de a mă exprima, de a converti gândurile şi ideile mele dispunându-le şi ordonându-le în cuvinte, fraze şi paragrafe … consider că aspectele cele mai importante pentru a fi un scriitor sunt: o bună balansare între conţinut şi formă, autenticitate, capacitatea de a atrage, să implici şi să impresionezi cititorul. La fel de important este să reuşeşti să laşi un semn punând o întrebare sau făcând să se reflecteze. Scrierea nu trebuie să fie niciodată sterilă”, se destăinuie tânăra din Satu Mare.

Cu privire la povestirea „Exceptio regulam” cu care a ajuns printre finaliștii Premiului Special de Popularitate 2016, Claudia Mare spune că este vorba despre o naraţiune de patru pagini în care își reînvie povestea personală introducând-o în contextul istoriei României.

Pe lângă scris, sătmăreanca noastră adoră arta, îi place să viziteze muzee, să admire şi să converseze. Este pasionată de cinematografia nehollywoodiană, cea independentă şi de nişă. De asemenea, îi place să se plimbe cu bicicleta.

„Am multe idei şi multe proiecte pentru viitorul meu profesional. Planul A este cu siguranţă să lucrez ca inginer, planul B este să predau matematica sau informatica la vreo grădiniţă sau şcoală elementară, planul C este să scriu de plăcere, dar şi ca profesie, planul D este să lucrez la radio. În mod sigur în timp vor exista şi un plan E, F, G şi tot aşa până la Z. Cu siguranţă mi-ar plăcea să alternez şi să explorez multe drumuri”, spune Claudia Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.