„Ținută, culoare, stil – Cămașa țărănească de altădată”, la Muzeul Județean Satu Mare

Sătmărenii sunt invitați miercuri, 15 iunie, de la ora 12.00, la Muzeul Județean de pe B-dul Vasile Lucaciu, la vernisajul expoziției „Ținută, culoare, stil – Cămașa țărănească de altădată”. Obiectele expuse provin din colecțiile familiilor Cantacuzino și Brătianu. Expoziția este organizată în colaborare cu Muzeul de Etnografie al Transilvaniei (Cluj-Napoca).

În cadrul expoziției sătmărenii vor putea admira o colecție de excepție, alcătuită din ii realizate începând cu anul 1875, ce au aparținut celebrelor doamne Sabina Cantacuzino și Elisa Brătianu, care au donat 191 de piese de port popular Muzeului Etnografic al Ardealului, în anul 1934.

Preocuparea celor două doamne din familia Brătianu (prima fiind sora, a doua soția prim-ministrului I. C. Brătianu) pentru portul țărănesc, se înscrie în tendința generală a înaltei societăți central- și est-europene de a-și manifesta atașamentul, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, față de această clasă socială, considerată întruchiparea spiritului național. În România, o asemenea inițiativă a aparținut în mod semnificativ reginelor Elisabeta și Maria, care adesea au îmbrăcat portul țărănesc, ba chiar l-au introdus și în protocolul curţii regale.

Din cele două colecții, Muzeul de Etnografie al Transilvaniei a selectat 65 de piese, ce vor fi expuse și la Muzeul Județean Satu Mare.

Vernisajul va fi urmat de Parada modei etno, la care vor participă Colegiul Tehnic „Elisa Zamfirescu”, Biblioteca Județeană Satu Mare, Grădinița „Guliver” și Muzeul Județean.

Expo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.