Exercițiu de simulare a inundațiilor pe râul Someș

simulare

Un exerciţiu de simulare a producerii de inundaţii în bazinul hidrografic al râului Someș în județele Maramureș și Satu Mare, va avea loc în perioada 14-16 iunie.

În cadrul exercițiului va avea loc, în secțiunea Oar din județul Satu Mare, o demonstrație în teren care vizează modul de funcționare a echipamentelor de intervenție în situații de urgență generate de inundații achiziționate în cadrul proiectului „WATMAN – Sistem Informațional pentru Managementul Integrat al Apelor” (baraje mobile, baraje din panouri de aluminiu și instalații automate de încărcat saci cu nisip).

Pentru îndeplinirea scopului exerciţiului s-au luat ca ipoteză următorii parametri definitorii: depășirea pragurilor critice de precipitații sub formă de averse căzute pe un sol umed în zona centrală a bazinului hidrografic Someș; instabilitate accentuată a vremii cu intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, însoțite de fenomene (oraje, grindina); atingerea și depășirea cotelor de pericol pe râul Someș – sector Ulmeni până la confluența cu râul Lăpuș, revărsări ale râului Someș și scurgeri de pe versanți.

Acțiunea va fi coordonată la nivel bazinal de către directorul tehnic, ing. Petrică Stroi. La nivelul fiecărui judeţ implicat, exerciţiul va fi condus de către directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, în calitate de șef al Grupului de Suport Tehnic din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.