Ce planuri are Pataki Csaba pentru județul Satu Mare

Pataki Csaba1

Reporter: Suntem în plină campanie electorală. Cum aţi caracteriza campania de până acum de la Satu Mare?

Pataki Csaba: În primul rând avem o campanie atipică fără bannere, mesh-uri, difuzoare și micile atenții, care oricum nu au fost nici până acum caracteristice pentru UDMR. Deci pe noi ne avantajează această reglementare legală. În județul Satu Mare campania este dominată de atacurile la persoană ale actualului primar și de metodele fără fair-play ale actualului președinte al Consiliului Județean. În rest campania decurge în mod civilizat.

Noi suntem prezenți în 45 de comune la nivel județean cu liste de consilieri locali și aproape 30 de candidați la primărie. Fiind primul pe lista de consilieri județeni tot greul din interiorul campaniei pică pe mine dar încerc să ajung în fiecare localitate. Acum accentul se pune pe dialogul direct cu oamenii care ne și caracterizează ca și formațiune politică. Dar este foarte important să meargă lumea la vot și să voteze oameni competenți care oferă soluții reale la problemele lor.

R.: Ce va determinat să candidați pentru funcția de președinte al Consiliului Județean?

P. Cs.: Foarte puțini cetățeni știu care sunt atribuțiile Consiliului Județean și ale președintelui Consiliului Județean. Conducătorii actuali ai acestei instituții, chiar după mulți ani petrecuți în funcții publice, habar nu au cum să traducă pe limba oamenilor obligațiile Consiliului Județean. Vorbesc de drumuri județene, dreptul la apă potabilă, la servicii sociale și la servicii de sănătate indiferent de zona județului. Toți au aceleași drepturi și merită același interes. Președintele trebuie să fie un bun conducător cu abilități de negociere, să cunoască bine instituția și județul și să aibă în jurul lui o echipă competentă. Aici este diferența între mine și restul candidaților.

R.: Ce vă recomadă pentru această funcţie?

P. Cs.: Am o experiență de peste un deceniu la Consiliul Județean unde am ajuns prin concurs ca și simplu angajat și am trecut prin toate funcțiile posibile. Am fost și subprefect, reprezentantul guvernului în județul nostru și am încercat de fiecare dată să mediez și să transmit problemele reale ale cetățenilor. Eu am fost acela care i-a primit pe „colindătorii USL” în anii 2011-2012 când prefectul de atunci s-a ascuns. Sunt membru în UDMR de când fac politică nu m-am gândit niciodată să mă transfer în alt partid pentru că nu am „boala scaunului”.

R.: Care sunt domeniile prioritare asupra cărora vă veţi concentra atenţia ca preşedinte al Consiliului Judeţean?

-drumuri asfaltate pentru fiecare localitate

-turismul.

De exemplu Someșul deţine valori turistice importante – trebuie să le folosim. Trebuie să terminăm și să dăm în folosință și investițiile deja începute la Luna Șes și la Beltiug

-infrastructura

Investitorii nu vin fără infrastructură și investitorii înseamnă locuri de muncă și dezvoltare. Vom munci să aducem drumul rapid până la Satu Mare, prin conectarea la autostrada Transilvania și M3 (Ungaria).

-îngrijirea celor în vârstă

Vom crea o rețea de cămine pentru bătrâni, care oferă la preț accesibil îngrijire profesională pentru cei de vârsta a treia.

-transportul public

Împreună cu noua conducere a municipiului Satu Mare vom corela transportul urban cu cel județean. În paralel vom începe în Satu Mare construirea unei autogări județene moderne.

-sistemul de sănătate

Vom implementa un sistem județean de monitorizare a pacienților, vom iniția programe de prevenire a bolilor și un serviciu pentru protecţia drepturilor pacienților. Dar vom continua și modernizarea spitalelor.

-fonduri europene

Accesarea fondurilor europene nu este privilegiul unei elite restrânse. Vom iniția programe de informare despre fonduri europene pentru agricultori și pentru întreprinzătorii din mediul rural.

R.: Unde poate şi unde nu poate să intervină un preşedinte de Consiliu Judeţean în dezvoltarea unui judeţ?

P. Cs.: Consiliul Județean poate să intervină în toate domeniile care țin de dezvoltarea județului. Direct prin atribuțiile sale în infrastructura de drum, de utilități publice (deșeuri, apă și canalizare), de sănătate, transport public, servicii sociale și turism. Dar și în agricultură și economie prin sprijinirea fermierilor și intreprinzătorilor și prin atragerea investitorilor.

R.: Mai poate fi făcut ceva pentru a face judeţul Satu Mare atractiv pentru investitori?

P. Cs.: Sigur putem să facem și după patru ani de stagnare trebuie să și facem. Sunt ferm convins că putem să schimbăm direcția și să dăm județului nostru un impuls nou care să fie atractiv atât pentru cetățeni cât și pentru investitori.

R.: Poate fi construit ceva fără o colaborare strânsă între preşedintele CJ şi primarul municipiului reşedinţă de judeţ?

P. Cs.: În municipiul Satu Mare, dar și în restul localităților din județ este nevoie de o colaborare strânsă între președintele CJ și primar. Avem nevoie de o comunicare și de un punct de vedere comun ca să fim eficienți în munca noastră.

R.: Ce așteptări aveți de la viitorul Consiliu Județean?

P. Cs.: Fiecare consilier județean, indiferent de culoarea politică, trebuie să lucreze și să se simtă responsabil pentru munca pe care o face. Nu este suficientă numai simpla prezență la ședințele de comisie și apoi spectacolul ultratelevizat al ședinței în plen.

R.: Unde vedeți județul Satu Mare peste 4 ani? Dar peste 10 ani?

P. Cs.: Peste 4 ani trebuie să vedem primele semne ale unei direcții noi iar peste 10 ani să nu mai recunoaștem județul nostru și să începem să uităm de toate problemele care ne-au blocat până acum. Tinerilor le transmit să rămână acasă pentru că dacă toată lumea pleacă atunci această minune nu o va face nimeni în locul nostru. Marele pericol este că dacă suntem din ce în ce mai puțini, județul va îmbătrâni și nu se știe cui va rămâne. Îmi place acest județ dar trebuie să fie mai trăibil și cu mai multe servicii în interesul oamenilor. Trebuie să fim conștienți că acest lucru se poate face nu doar cu ajutorul autorităților ci și cu al nostru al locuitorilor acestui județ. Trebuie să fim mai exigenți cu noi și atunci totul va avea un rost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.