Varujan Vosganian și-a lansat ultimul volum de poezii la Satu Mare (foto&video)

Varujan Vosganian1

Vosganian

Carte2

Carte4

Varujan1

carte1

Autorul romanului „Cartea șoaptelor”, Varujan Vosganian, pune în mâinile cititorilor săi un nou volum, de această dată însă, o carte de poezii. Buchetul de versuri a fost prezentat astăzi, 30 mai, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la Restaurantul „Poesis”.

Alături de autorul versurilor, la evenimentul de astăzi au participat și scriitorii Dumitru Păcuraru, George Vulturescu, respectiv Radu Ulmeanu.

În „Cartea poemelor mele nescrise”, Vosganian meditează asupra unor teme precum: nașterea și moartea, iubirea și melancolia, relația cu divinitatea și cu istoria. Astfel, în cadrul prezentării, autorul a vorbit despre destinul poporului român, al generației sale, cel al copiilor născuți după război, dar și despre politică și liantul care leagă politicul de cultură.

„Știți că se spune că poporul român s-a născut creștin. E o legendă frumoasă. E o legendă care ne obligă pentru că a asuma o asemene obârșie legendară, obligă la un anumit comportament. Dar dacă asta e o legendă, cert este că politica s-a născut din cultură … Vedeți, câtă vreme la noi politica a fost făcută de oameni de cultură, noi am făcut politică mare. În clipa în care politica a întors spatele culturii, a disprețuit-o, sau chiar a folosit-o ca instrument politic, ne-am rătăcit în afara propriei istorii”, spune Vosganian.

„Cum se poate, așadar, povesti viața unui poet, lăsând la o parte orice altceva știm despre el, și recompunând-o din versurile sale? Cartea poemelor mele nescrise este, în ce mă privește, o încercare de acest fel. În Cartea poemelor mele nescrise, eu sunt mai ales ceea ce nu am putut împlini. Asta înseamnă că destinul trebuie asumat fără încetare, dar că nu trăim niciodată de ajuns pentru a-l duce până la capăt. Cineva, într-o altă lume, continuă să-l trăiască ori să-l scrie pentru noi”, spune Varujan Vosganian.

După prezentarea volumului de versuri, autorul le-a acordat autografe celor prezenți la eveniment.

De-a lungul carierei sale scriitoricești, Varujan Vosganian a publicat volumele de versuri: „Şamanul albastru”, „Ochiul cel alb al reginei”, „Iisus cu o mie de braţe”, dar şi volumele de proză: „Statuia comandorului”, „Cartea şoaptelor”, „Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri” (2013).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.