Fabrica de experimente: O mică poveste despre echipa „schimbă-lume” (foto&video)

O echipă alcătuită din 20 de tineri din mai multe orașe ale țării, au venit cu o idee inedită. Au botezat-o „Fabrica de experimente”, proiect prin care și-au propus să facă cât mai atrăgătoare și mai ușor de asimilat, fizica și chimia, două științe care nu odată, le dau bătăi de cap elevilor de gimnaziu și de liceu.

Și cum entuziasmul tinereții nu cunoaște niciun fel de opreliști, cei câțiva tineri au pornit la drum. Au muncit timp de zece luni de zile, iar azi, 28 mai, „Fabrica de experimente” a fost pregătită să lanseze prima trusă dotată cu toate cele necesare pentru efectuarea unui număr de 17 experimente, gândite pentru ca tinerii să înțeleagă mult mai multe lucruri din tainele naturii.

Povestea „Fabricii de experimente” a ajuns și în municipiul Satu Mare. Iris Roatiș, o elevă de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a strâns în jurul ei 11 voluntari, tineri entuziaști, o echipă a oamenilor „schimbă-lume”, cum le place lor să-și spună, cu care a muncit luni de zile să pregătească lansarea trusei, ceea ce s-a și întâmplat azi, într-unul din laboratoarele de chimie a liceului la care învață.

Participând la proiectul acestor tineri, am văzut multă dăruire, implicare și o aplecare spre fiecare detaliu, voluntarii fiind pregătiți pentru a întâmpina orice posibilă problemă care putea să apară în timpul efectuării experimentelor. Am văzut multă răbdare, zâmbete dar și mult profesionalism din partea oamenilor „schimbă-lume”, motiv pentru care merită toate laudele noastre. Firesc, așa cum le stă bine copiilor și adolescenților, am văzut și acea aplecare spre jocuri. În pauzele experimentelor, voluntarii, la inițiativa lui Iris, și-au antrenat invitații în tot felul de jocuri, bine gândite de către organizatori.

Revenind la știință, trebuie spus că în cadrul acțiunii de astăzi, copiii alături de voluntari, au făcut trei experimente captivante folosind trusele „Fabrica de experimente”, arătându-se entuziasmați de noile descoperiri făcute.

Scopul proiectului a fost de a facilita înţelegerea fizicii şi a chimiei cu ajutorul materialelor puse la dispoziţie de către voluntari, oferind copiilor o experienţă completă de învățare prin îmbinarea practicului cu teoreticul.

Această idee a fost finanțată de programul YouthBank Satu Mare, cu sprijinul Coordonatorului Local SamStudia, Coordonatorului Național Fundația pentru Implicarea Tinerilor și al Partenerului Local Dräxlmeier, precum și cu sprijinul Hotel Astoria, Coco Lounge și Ansist SRL.

experimente2

experimente3

experimente4

experimente5

experimente7

experimente8

experimente9

experimente10

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.