Simion Bărnuțiu va fi comemorat la Carei

barnutiu

Vineri, 27 mai, de la ora 10.30, la Centrul Cultural al municipiului Carei, va avea loc un scurt moment comemorativ organizat de către Direcția de cultură a municipiului Carei, în cinstea lui Simion Bărnuțiu, la care reprezentanți ai instituției vor vorbi despre viața și activitatea marelui istoric și om politic.

Simion Bărnuţiu s-a născut la 21 iulie 1808 în localitatea Bocşa, judeţul Sălaj și a decedat la 28 mai 1864 în Sânmihaiu Almaşului. A urmat între anii 1817 – 1820 cursurile Şcolii normale din Şimleu Silvaniei, iar în octombrie 1820 s-a înscris la Gimnaziul catolic din Carei, pe care l-a absolvit în anul 1825. Din 1825 Bărnuţiu s-a mutat la Blaj şi a absolvit cursul de filosofie în 1826, după care s-a înscris la cursurile Seminarului Teologic. A fost un cunoscut istoric, profesor, filosof, liderul mişcării revoluţionare din Transilvania, ilustru cărturar, om politic, a militat pentru interesele naţionale ale poporului român.

La manifestarea la care vor participa elevi de la instituțiile școlare din municipiul Carei sunt așteptați toți careienii.

Evenimentul, realizat în colaborare cu Grupul Școlar „Simion Bărnuțiu” și Biblioteca municipală, va fi precedat de depunerea unei coroane din partea organizatorilor la bustul lui Simion Bărnuțiu, la ora 10.20.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.