Monumentul Limbii Române, în curtea Muzeului de Artă

Vineri, 27 mai, la ora 14.00 în curtea Muzeului de Artă în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean va avea loc dezvelirea Monumentului Limbii Române.

Se spune că un popor supravieţuieşte în timp prin cultura sa, prin artă, scris şi prin tot ceea ce lasă în urmă frumos şi valoros. Dar un popor supravieţuieşte mai ales prin limba lui. Prin limbă, el transmite mai departe generaţiilor ce vin tot bagajul de cunoştinţe acumulat în timp. Un popor îşi păstrează indentitatea prin limba vorbită şi scrisă.

Aflat la confluenţa dintre popoare şi limbi diferite, Satu Mare a fost mereu un bastion al limbii române. Un loc unde ea s-a păstrat nealterată de-a lungul istoriei.

În perioada sa bucureşteană, pe când profesa ca jurnalist la ziarul „Timpul” (1877 – 1883), Mihai Eminescu scrie în numărul din 4 noiembrie 1882 al ziarului:

„Încă în suta a şaptesprezecea, Miron Costin scrie regelui Poloniei că cel mai frumos şi mai corect dialect românesc, cel mai apropiat de graiul italic se vorbeşte la Sătmar, unde, cu toată emigraţia lui Dragoş, Românii rămaşi acolo sub fratele lui, voievodul Balc, sunt atât de numeroşi ca şi când n-ar fi ieşit nimeni din ţară”.

Muzeul de Arta

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.