Premieră națională: „Muzeul Daciei Românești” s-a deschis la Satu Mare (Galerie foto&video)

Începând de astăzi, 21 mai, Satu Mare se poate mândri cu primul Muzeu al Daciei din România. Spațiul expozițional situat pe strada Botizului nr. 43, a fost inaugurat azi, în prezența patronului muzeului, omul de afaceri Beniamin Kira și invitaților acestuia. Investiția se ridică la suma de aproximativ un milion de lei.

Dintre oficialități, la eveniment au participat și fostul ministru al Apărării Naționale, Teodor Meleșcanu, președintele Consiliului Județean Adrian Ștef, dar și deputații Kereskenyi Gabor (UDMR) și Ovidiu Silaghi (ALDE).

În luările de cuvânt aceștia au felicitat inițiativa lui Beniamin Kira mai ales că este primul muzeu de acest gen din țară, și primul spațiu expozițional particular din Satu Mare.

De fapt, muzeul este un vis mai vechi al omului de afaceri sătmărean care cochetează de o vreme cu frumoasele Dacii, mașini ce reînvie un soi de nostalgie în fiecare dintre noi. Potrivit celor declarate de Kira, în prezent sunt expuse nouă Dacii, plus una deasupra intrării în muzeu, dar și două motociclete.

Și pentru ca vremurile de dinainte de 1989 să se facă cât mai mult simțite de către cei care vor trece pragul noului muzeu, Kira a expus și câteva obiecte vechi. Amintim în acest sens un radio vechi, de pe vremea bunicii. Apoi două televizoare alb-negru, o mașină de scris, colecții de ziare de pe vremea comunismului, dar și doi manechini îmbrăcați în uniformă de pionieri, cu nelipsitele cravate agățate în gât.

Așezat într-un colț, uitat parcă acolo lângă măsuța cu mașina de scris, stă o ladă din lemn, umplut cu sticle pentru apă minerală, obiecte vechi de peste un sfert de veac.
Imaginea nu era însă completă fără un tablou mare, agățat pe unul dintre pereții muzeului, reprezentându-l pe fostul președinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu.

Patronul muzeului spune că pe viitor mai vrea să achiziționeze și alte Dacii.

Cei care doresc să viziteze noul muzeu o pot face în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 09.00 și 15.00.

muzeu28

muzeu27

muzeu29

muzeu30

muzeu31

muzeu32

muzeu33

muzeu34

muzeu35

muzeu1

muzeu2

muzeu3

muzeu4

muzeu5

muzeu6

muzeu7

muzeu8

muzeu9

muzeu10

muzeu11

muzeu12

muzeu13

muzeu14

muzeu15

muzeu16

muzeu17

muzeu18

muzeu19

muzeu20

muzeu22

muzeu23

muzeu24

muzeu25

muzeu26

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.