Monedă de pe vremea lui Alexandru Macedon, descoperită de arheologii sătmăreni (Foto)

O monedă de argint ce datează din veacurile III-II î. Hr. (perioada în care a trăit Alexandru Macedon) a fost descoperită în cursul zilei de joi, 19 mai, de către arheologii sătmăreni. Descoperirea făcută este extrem de importantă, având în vedere că piesa este cea mai veche monedă din regiunea Careiului. Piesa a fost găsită în zona localităților Andrid și Pir.

Descoperirea a fost făcută în ultima zi de teren din cadrul unui program de cercetare derulat de arheologi în primăvara acestui an pe raza comunelor Andrid şi Pir.

„Piesa de argint copiază un tip de drahmă macedoniană emisă de Alexandru cel Mare. Moneda are pe o faţă efigia marelui rege, iar pe revers este redat „Zeus pe tron”, având într-o mână sceptrul, iar în cealaltă vulturul, pasărea zeului suprem. Piesa prezintă elemente de „barbarizare” care pe avers se observa din modul degradat de redare a feţei şi a pielii leului de pe cap (aluzie la pielea leului din Nemeea „îmbrăcată” de eroul Herakles). Pe revers se renunţă la elemente greceşti de vestimentaţie (toga zeului) şi de mitologie (caduceul), în schimb apar elemente specifice celtice: pantalonii şi torqvesul (colanul), ultimul în formă de cerc plasat deasupra capului zeului, ce reprezintă un element simbolic al suveranităţii. Un adorant redat schematic, în genunchi, la picioarele zeului, este reprezentat subdimensionat în compareţie cu personajul divin, într-o manieră specifică artei celtice … Pentru efortul dezinteresat depus doresc să le mulţumesc colegilor Mihai Mocanu, Nándor Hágó şi Aurelian Ilieş de la Muzeul din Carei”, spune arheologul Muzeului Județean Satu Mare, dr. Liviu Marta.

moneda

moneda2

moneda3

moneda4

arheologi

arheologi2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.