Elevi sătmăreni, la Concursul Național „Tinerii dezbat”

tineri

În zilele de 21-22 mai, are loc etapa regională a Concursului Național „Tinerii dezbat”. Pentru județele Alba, Bihor, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, competiția are loc la Liceul „Aurel Lazăr” Oradea.

Din județul Satu Mare participă trei licee cu echipaje alcătuite din câte trei elevi coordonați de un profesor:

1.Liceul de Arte „Aurel Popp” Satu Mare: Natanael Debocs (clasa a IX-a), Bogdan George (cls. a X-a) și Emil Lupșa (cls. a XI-a) – profesor coordonator Ileana Bonta;

2.Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Satu Mare: Emanuel Alt (cls. a XI-a), Adrian Mocanu (cls. a IX-a) și Patricia Cosma (cls. a IX-a) – profesor Mărioara Harca;

3.Liceul Tehnologic Tarna Mare: Lucas Deac (cls. a IX-a), Ioana Vraja (cls. a IX-a), Bianca Ștefania Strajijar (cls. a XI-a) – profesor Viorica Paul.

Concursul Național „Tinerii Dezbat” www.tineriidezbat.ro, ajuns la cea de-a șaptea ediție și cunoscut ca „olimpiada dezbaterilor”, este inclus în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de MENCȘ în anul școlar 2015-2016.

Competiția este organizată de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice alături de partenerii săi – ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică), în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Reprezentanța UNICEF în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Departamentul pentru Relații Interetnice.

Este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din România. Alcătuit din trei etape competiționale distincte (județeană, regională și națională) și un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, Concursul „Tinerii Dezbat” invită profesorii alături de elevii lor într-o experiență de învățare a argumentării și de formare a gândirii critice.

Pentru competiția din acest an, moțiunile care se vor dezbate alternativ de către echipe, în runde pro și contra, sunt: Educația civică ar trebui să fie materie obligatorie în programa școlară pentru liceu; Ar trebui aplicate măsuri de toleranță zero pentru actele de discriminare din școli; Drepturile copilului ar trebui să fie obiect de studiu pentru toți elevii.

În urma etapei regionale, echipele de pe primele locuri se vor califica pentru a participa la finala națională, găzduită anul acesta de municipiul Zalău, în perioada 10-12 iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.