Satu Mare, ținta unui posibil atac nuclear în anii 50’

racheta

Satu Mare, alături de Turda, Timișoara, Tecuci, Craiova, dar și Aeroportul Otopeni au fost în 1956, țintele unui potențial atac nuclear din partea SUA. Cel puțin asta reiese din documentele desecretizate ale Arhivei Naționale de Securitate a Statelor Unite ale Americii, care în ultima perioadă au făcut vâlvă în toată lumea.

Pe harta potențialelor ținte americane figurează 1.100 de localități din Europa de Est, China, Rusia și Coreea de Nord. Pe harta mai sus menționată figurează și câteva localități din România, printre care și Satu Mare.

Harta poata fi studiată accesând următorul link: http://futureoflife.org/background/us-nuclear-targets/

Ca stat membru la acea vreme a Tratatului de la Varșovia, în cazul unui război cu fostul URSS, România era ținta SUA, americanii aveau îndreptate câteva rachete spre țara noastră. În cazul municipiului Satu Mare, cel mai probabil, era vizat Aeroportul.

Dacă ne gândim la tragediile provocate în orașele Hiroshima și Nagasaki (și nu numai), după aruncarea primelor două bombe atomice în vara anului 1945, lansarea altor focoase nucleare, care cu siguranță la mijlocul anilor ’50 erau mult mai evoluate decât al sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial, ar fi dus la distrugeri fără precedent.

De bună seamă, lansarea unei asemenea rachete nucleare ar fi distrus întregul județ, cu consecințe de neimaginat asupra unei părți întinse a țării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.