Ce planuri are Vasile Deac pentru municipiul Satu Mare

Vasile Deac1

Reporter: Spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră.

Vasile Deac: Sunt medic veterinar de profesie. Am terminat Facultatea de Medicină Veterinară Timișoara. Imediat după facultate mi-am făcut o societate pe care am închis-o în 2007, datorită situației economice foarte proaste. De asemenea, am fost consilier pe lângă Patronatul Român din 2004 până în 2010.

R.: În prezent profesați ca medic veterinar?

V. D.: Da. Din 2007 am început mici afaceri în domeniiile zootehnic și agricol. În paralel m-am ocupat și de medicina veterinară, iar în 2014 mi-am înființat un cabinet medical veterinar la Livada. Deci, fac și zootehnie, dar și medicină veterinară.

R.: Fiind un om de afaceri în dezvoltare, la început de drum, de ce ați ales să intrați în politică?

V. D.: De ce am intrat în politică? Datorită nedreptăților atât pe plan profesional cât și în mediul de afaceri dar și pe plan social pe care le-am observat de-a lungul timpului că se fac atât împotriva mea cât și împotriva oamenilor simpli, oamenilor de la țară. Nu am mai putut să suport aceste nedreptăți făcute de vechile partide. Dacă nu erai într-un grup, dacă nu erai într-un partid, nu puteai să te duci la o licitație. Adică, cel care făcea parte dintr-un partid nu avea nicio treabă cu licitația la care eu mă prezentam, știa că va fi câștigată de cel din partidul lui. Caietul de sarcini nici măcar nu era conceput și ei știau cine va fi câștigătorul licitației. Am și spus, și o și cer: în România se poate scoate din DEX termenul de licitație.

R.: De ce ați ales Partidul Puterii Umaniste (PPU)?

V. D.: Pot să vă mărturisesc că am fost abordat de mai multe formațiuni și asta mi-a dat un imbold foarte mare, văzând că sunt atât de curtat am spus că ar fi cazul să intru în politică. Mi-a plăcut conceptul Partidului Puterii Umaniste, mi-a plăcut doctrina și mi-au plăcut oamenii din conducere.

R.: Când ați luat decezia de a intra în PPU?

V. D.: Adeziunile trimise de celelalte partide le-am lăsat în calculator. Dar la PPU a fost ceva instinctiv, am semnat din prima. Am fost anunțat în septembrie, decizia mi s-a dat în noiembrie și am semnat fără nicio reținere.

R.: În momentul de față în câte localități aveți organizații.

V. D.: Avem organizații în șapte localități. Am mai fost sunat de la Odoreu, Tarna Mare, Halmeu, Târșolț și Carei.

R.: Aveți și candidați la Primărie în aceste localități sau doar la consiliile locale?

V. D.: Inițial discutasem cu ei ca să candideze la Primărie, dar nu pot să le înțeleg gândirea, deoarece le-a fost rușine să candideze ca și primar ca să nu supere. Sunt singurul candidat pentru funcția de primar din partea PPU, în celelelte localități avem doar candidați pe listele pentru Consiliul Local. M-am înscris în această cursă pentru a fi locomotiva partidului, și cred că strategia funcționează. Discutând cu oamenii am ajuns la concluzia că nu am greșit când am luat această decizie.

R.: Ați ales să candidați la Satu Mare. De ce nu la Livada, unde aveți un cabinet medical?

V. D.: Acolo nici măcar organizație nu am putut să înființez. M-am dus la oamenii pe care îi servesc să strâng semnături, în comunitatea romă și pe lângă, cu care mă înțeleg foarte bine și nu au vrut să semneze. I-am întrebat că: „De ce nu îmi semnați? Mie nu îmi semnați?”. Le ofer și cazare la o parte dintre ei și fac multe acțiuni sociale să-i ajut. Mi-au spus că „actuala conducere ne taie socialul”. Deci, îi condiționează.

R.: Pentru Consiliul Județean aveți candidați?

V. D.: Nu, pentru că avem doar șapte UAT-uri unde am depus liste cu candidați și nu am avut semnăturile necesare. Pentru candidatura la Primăria Satu Mare am avut nevoie de 1.060 de semnături, iar eu am strâns 1.160.

R.: Care sunt gândurile dumneavoastră pentru municipiul Satu Mare?

V. D.: Văzând atâtea lucruri care lipsesc în acest oraș, mă gândesc serios să mă implic cu multă dârzenie și avem ca slogan de campanie: „Curățenie, asfalt și locuri de muncă”. Acestea lipsesc cu desăvârșire în acest oraș. Nu pot ca să trec cu vederea și nu pot să înghit și să suport să ies aicea pe strada Horea și să văd mizerie de toate tipurile, deoarece trei-patru zile consecutiv nu se face curățenie.

R.: Care ar fi primele lucruri pe care le-ați face dacă ați ajunge primar?

V. D.: O să îmbunătățesc resursa umană din primărie. Dacă facem un exercițiu și îmi imaginez că pe data de 6 iunie sunt investit în funcția de primar, din acel moment, din acel minut, mă interesează organigrama, mă interesează calitatea umană și profesională din primărie. Dacă nu am eu capacitate de evaluare, cer sprijin. Cer sprijinul consilierilor, cer sprijinul profesorilor, cer sprijinul a oricărui om de bine care vrea să vină să mă ajute să facem un personal de vârf, calificat. Aceasta este prima mea dorință. Dacă ai oameni de calitate, nici nu ai de făcut mare lucru.

R.: Care sunt cele mai importante lucruri care ar trebui făcute pentru municipiul Satu Mare?

V. D.: Curățenie, asfalt, politici sociale pentru copii și bătrâni. Transport gratuit copiilor, elevilor și pensionarilor deoarece sunt clasele sociale cele mai dezavantajate. Datorită nivelului de trai foarte scăzut al locuitorilor care muncesc în acest oraș, părinții nu sunt capabili să le ofere copiilor banii necesari. Și atunci, noi statul, avem obligația să venim cu politici sociale ca să oferim un trai decent cetățenilor.

În altă ordine de idei, aici cred că copiii sunt suferinzi și frustrați că nu au aceleași locuri de joacă pe care le văd la televizor sau când se duc în alte orașe. Parcurile sunt cum sunt. Am stat în Timișoara. Să te duci acolo e o frumusețe.

R.: Ați vorbit la un moment dat la o conferință de presă despre importanța înființării unei grădini zoologice. În ce zonă ar urma să înființați această grădină zoologică?

V. D.: La Noroieni. Deja sunt în discuții avansate cu președintele Florei și Faunei din Tanzania și am și discutat deja despre importul de animale pentru viitoarea grădină zoologică.

R. De ce credeți că ar fi importantă înființarea unei asemenea grădini zoologice?

V. D.: Vreți să vă mărturisesc ceva? Acest vis al meu este de undeva din liceu. Acest proiect nu a venit întâmplător. Am vorbit și despre faptul că aș transforma Grădina Romei într-o grădină botanică.

Legat de centru, vreau să vă spun că dacă aș ajunge primar, acel spațiu ar arăta extraordinar. Circulația s-ar închide, aș renova clădirile istorice, aș regândi parcul central. Aș dori ca Centrul Vechi să devină un adevărat loc de vizitare. S-a reușit și în alte orașe acest lucru.

R.: Cum ați rezolva problema parcărilor?

V. D.: Problema parcărilor se poate soluționa. Sunt și modalități tehnice de parcări subterane, de parcări supraetajate. Dar noi avem la partid, un director în Ministerul Transporturilor care mi-a spus că în minister există o echipă care face proiecte de fluidizare a traficului și de parcări în fiecare zi. Mi-a spus că nu e nevoie de parcări subterane sau supraetajate. Sunt niște măsurători foarte precise prin care, pe această structură se pot modifica astfel încât, în loc de o mașină să fie două.

R.: Pentru aceste proiecte veți atrage fonduri europene?

V. D.: Și fonduri europene, dar consider, eu personal, că Primăria Satu Mare și bugetul local este o uzină de produs bani. Deci, consider, că banul nu este bine drămuit. Și am uitat să vă mai spun ceva. Eu sunt un mare microbist, și vom face Satu Mare Arena, pe vechea sructură al actualului stadion. Dacă aș ajunge primar, Olimpia s-ar califica în Divizia A.

R.: Care sunt atuurile dumneavoastră. Alegătorul din municipiul Satu Mare de ce ar trebui să pună ștampila pe Vasile Deac?

V. D.: Mentalitatea, energia, tinerețea, capacitatea și consider că am un simț și o viziune practică foarte dezvoltată.

R.: Dacă ajungeți primar, cum vedeți orașul Satu Mare peste patru ani?

V. D.: Un oraș european. Va fi foarte, foarte mult de lucru. Eu vorbesc de curățenie dar dacă o să ajung primar o să fac multă mizerie prin lucrările pe care o să le derulez. Cu bani, sau fără bani, dar o să le încep. Sută la sută.

R.: Pentru final, vă rog să transmiteți un mesaj pentru sătmăreni.

V. D.: Suntem în campanie electorală, așa că îi rog pe locuitorii municipiului Satu Mare să voteze calul alb, poziția a noua pe buletinul de vot. Și nu în ultimul rând, îi îndemn să voteze înțelept. Eu nu le spun să mă voteze pe mine că sunt cel mai bun. Nu știu. Asta o va dovedi timpul. Dar îi rog să voteze înțelept. Să nu voteze cum au votat de 26 de ani încoace. Avem o societate îmbătrânită. Dacă nu și-au iubit copiii pentru că s-au mai certat cu ei, atunci să se gândească la nepoții lor, la viitorul acestora.

R.: În cazul în care nu veți fi votat ca primar, vă gândiți la o candidatură pentru parlamentare?

V. D.: Da. Mă pregătesc intens pentru parlamentare și vreau să candidez în Colegiul Oaș pentru funcția de deputat. Asta am și discutat la partid chiar de la început. Pentru noi alegerile locale reprezintă un antrenament. Dar ne pregătim pentru alegerile generale. Până atunci vreau să fac partidul cât mai vizibil, să mediatizăm acțiunile noastre, intențiile noastre și doctrina formațiunii noastre politice.

3 Comentarii la "Ce planuri are Vasile Deac pentru municipiul Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.