Adrian Cozma: „O administrație locală pentru comunitate, pentru familie”

Cozma

Printr-un comunicat de presă, candidatul PNL pentru funcția de primar al municipiului Satu Mare, Adrian Cozma, își prezintă o parte din proiectele sale pentru comunitatea sătmăreană.

„Pentru un om cu convingeri de dreapta, orice acțiune politică are drept referință comunitatea. Doctrinele dreptei nu au în vedere statul și creșterea prerogativelor acestuia, decât în măsura în care vizează siguranța cetățeanului, apărarea națională și justiția. Discursul omului de dreapta vizează însă comunitățile și mai ales comunitatea esențială, cea a familiei.

Respectul față de valorile familiei și grija pentru bunăstarea acesteia ghidează în mod fundamental proiectele unui politician al dreptei, fie ele proiecte naționale, vizând comunitatea ca sumă a tuturor cetățenilor, fie proiecte locale, care țintesc comunități mai restrânse geografic, cu o istorie locală specifică.

Ce poate face un primar pentru a sprijini comunitatea esențială a familiei? Ce măsuri sunt la îndemâna administrației locale care pot ținti bunăstarea generală, nu doar materială, a familiilor?

În momentul de față, în municipiul Satu Mare putem inventaria următoarele probleme:

1. Satu Mare este un oraș din care se pleacă. Aceasta înseamnă că, în curând, ne va fi greu să identificăm familii sătmărene care să aibă în componență 3 generații de rezidenți. Pleacă tinerii, iar asta va duce la o îmbătrânirea populației, la probleme cu forța de muncă și cu cheltuielile sociale.

2. Satu Mare nu are o ofertă educațională competitivă și, în consecință, nu are o ofertă interesantă pentru investitorii interesați de o forță de muncă mai bine calificată. Tinerii iau aici startul în posturi cu calificare precară, prost plătite, acest lucru afectând orice alte planuri de dezvoltare și bunăstare personale: întemeierea unei familii, locuință personală etc.

3. Administrația locală nu are oferte incluzive pentru familii, nici în ceea ce privește instituțiile, nici spațiul public, nici evenimentele. Să ne gândim doar la caracterul politizat și chiar etnicizat al unei manifestări precum Ziua Familiei.

Care sunt soluțiile locale pentru a schimba această situație generală, în care fenomenul migrației este simptomul cel mai grav?

1. În primul rând, administrația locală trebuie să privească cu bunăvoință și să încerce să sprijine activitățile economice care susțin o familie și îi asigură bunăstarea. De pildă, de curând, în Satu Mare au fost majorate la maximum impozitele pe clădirile în care se desfășoară activități economice. Dar, o știm foarte bine: multe dintre aceste activități economice susțin de fapt o familie. O familie ai cărei membri nu doresc să depindă de stat, vor să fie independenți, să le asigure copiilor o șansă în plus, inclusiv una la o educație mai bună. De ce să împovărăm o astfel de familie cu un impozit majorat? O administrație locală trebuie să vorbească în egală măsură de bugetul local ca și despre bugetele zecilor de mii de familii care alimentează în bună parte acest buget. Alte exemple de bunăvoință față de activitățile ecomomice ale familiilor pot fi taxa disproporționată în acest moment pentru autorizarea localurilor de alimentație publică – iarăși de multe ori mici afaceri de familie, chiria percepută în piețe, care descurajează producătorii locali familiali etc.

2. O altă soluție este cea a creării unei adevărate alianțe între părinți, administrație locală și profesori pentru îmbunătățirea ofertei educaționale locale. Administrația locală, ca finanțator principal și ca mediator între mediul de afaceri și comunitate, poate sprijini acele proiecte care asigură pregătirea pentru piața muncii a unor tineri bine calificați. În programul meu pentru educația locală, am în vedere proiecte pilot realizate în colaborare cu investitori locali. Aceștia ar putea, în parteneriat cu Primăria, să utileze modern atelierele unor școli de meserii, pregătindu-și de pe băncile școlii forța de muncă bine calificată – și mai bine plătită.

3. Stimularea revenirii în Satu Mare a tinerilor cu studii superioare și calificare înaltă. În programul de restart liberal al economiei locale, propun investiția într-un centru-incubator de afaceri și idei. Am în vedere zona reabilitată din vecinătatea Turnului Pompierilor. Aici, organizații economice sau non-guvernamentale care pot adăuga valoare orașului prin idei și proiecte pot primi găzduire cu chirie preferențială. Putem lupta astfel împotriva exodului de profesioniști din Satu Mare, putem încuraja tinerii absolvenți de studii superioare să se întoarcă în oraș pentru a-și deschide afaceri și a demara proiecte importante pentru comunitate.

4. Creșterea ofertei instituționale și de evenimente adresate familiilor. Îmi doresc deschiderea unor centre de socializare pentru pensionari – și nu numai – în toate cartierele sătmărene. Avem spații neutilizate în toate cartierele orașului. Aceste spații pot fi închiriate la un cost mic de către Primărie, amenajate și utilate pentru a deveni centre de socializare. Prin parteneriate cu asociații ale pensionarilor și cu parohiile, aceste centre pot găzdui activități recreative, pot fi dotate cu biblioteci și săli de studiu în care bunicii să-și ajute nepoții la lecții, iar în timp pot să adăposteacă și cabinete medicale. Acest tip de colaborare între administrația locală și organizații non-guvernamentale/parohii trebuie extins și în ceea ce privește oferta de evenimente adresate comunității. În acest moment, administrația aproape că deține monopolul asupra acestor evenimente, iar calitatea lor lasă mult de dorit, Satu Mare având o ofertă culturală cât se poate de provincială, neincluzivă și lipsită de aport creativ diferențiator. E momentul să schimbăm aceste lucruri.

Aceasta este oferta mea pentru marea familie a sătmărenilor

                                                                                                                          Adrian COZMA”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.