Proiect de succes pentru ocrotirea insectelor

insecte

În cursul anului trecut Asociația „E-Consult” Satu Mare a pornit un proiect inovativ în România, cu titlul „Hotelul pentru insect”. Inițiativa a avut ca scop protejarea insectelor polenizatoare și cele prădătoare. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Valoarea finanțării nerambursabile este de 73.974 de euro.

În patru județe (Satu Mare, Maramureș, Bihor și Sălaj) au fost amplasate hoteluri pentru insecte în 40 de localități. Locul exact al acestora se poate afla de pe pagina de web a asociației și a proiectului: http://ecoedu.ro/. Aceste hoteluri reprezintă nu numai un adăpost artificial pentru insectele folositoare agriculturii, dar au asigurat și mediul propice unui studiu asupra unor specii rare. Specialistul asociației, entomologul Zoltán László, a detaliat rezultatele evaluări spunând că „proiectul a avut succes pentru că hotelurile pentru insecte amplasate au fost ocupate în număr mare de către speciile țintă. Importanța științifică a realizărilor este accentuată și de faptul că au fost descoperite în adăposturile artificiale mai multe specii rare în fauna României”.

Un alt scop important al proiectului a fost creșterea gradului de informare atât în rândul adulților, cât în rândul tinerilor. Márk-Nagy Ágota, educatoarea de mediu a asociației, a organizat diferite activități de educație ecologică în cele 40 de localități unde au fost amplasate hotelurile pentru insecte, la care au participat aproximativ 1.300 de școlari.

„Comportamentul tinerilor față de proiect și temă a fost și mai deschis decât este obișnuit. Considerăm foarte important ca viitorii gospodari și factori de decizie să fie conștienți de valorile naturii, de avantajele unei agriculturi durabile”, spune specialistul în educație ecologică, Márk-Nagy Ágota.

În cursul proiectului comunitățile locale au fost informate și prin întâlniri organizate în vederea informării adulților de către echipa de proiect.

„Discuțiile purtate în urma prezentărilor multimedia ținute arată că localnicii sunt curioși de soluțiile care oferă o alternativă față de pesticide. Noi am arătat nu numai consecințele negative a utilizării în exces a acestora, dar am oferit și un instrument cu care pot ajuta insectele folositoare în agricultură” afirmă Levente Koczán, coordonatorul proiectului.

În cadrul proiectului a fost realizat și un film documentar despre insecte. Filmul se poate viziona pe pagina de web a asociației.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.