Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional !

elevi

Campania naţională „Trecut spre viitor – Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!” iniţiată de Fundaţia „Colegium XXI” în parteneriat cu Poliţia Română a avut un real succes în Satu Mare.

Poliţişti din cadrul structurilor de prevenire, investigaţii criminale – specialişti în infracţiuni legate de patrimoniul cultural naţional, au susţinut timp de trei zile întâlniri cu elevi de gimnaziu şi de liceu.

În fiecare judeţ din ţară au fost selectate trei şcoli participante la proiect, în judeţul nostru acestea au fost : Şcoala Gimnazială Constantin Brâncoveanu, Liceul de Artă Aurel Popp, respectiv Colegiul Economic Gheorghe Dragoş, locul unde s-a desfăşurat miercuri, 20 aprilie, ultima activitate programată .

Pe parcursul celor trei zile, respectiv în 19, 19 şi 20 aprilie, peste 130 de elevi din şcolile menţionate au aflat informaţii noi privind: identitatea personală şi identitatea naţională, bunurile de patrimoniu naţional mobile şi imobile, cum putem proteja monumentele istorice dar şi siturile arheologice, ce este braconajul arheologic, care sunt cele mai reprezentative imobile de patrimoniu naţional existente în judeţul nostru, unele dintre acestea fiind identificate corect chiar de către elevi (Turnul Pompierilor, Biserica Calvaria, Hotelul Dacia, Cetatea din Ardud, Castelul din Carei etc.), iar altele fiind descoperite împreună cu poliţiştii, care le-au prezentat şi un scurt istoric al acestor monumente.

Din discuţiile cu elevii nu au lipsit informaţiile privind infracţiunile din domeniu, de la distrugere, furt, profanare de monumente istorice, deţinere ilegală de aparate de detectat metale, astfel încât elevii să le cunoască şi să le evite, şi în plus să realizeze faptul că bunurile de patrimoniu naţional au un regim special şi sunt protejate de lege, chiar şi atunci când sunt în proprietate privată.

La finalul întâlnirilor avute la şcoală elevii au primit din partea organizatorilor diplome şi eşarfe, după care informaţiile teoretice au fost completate în teren printr-o vizită la Muzeul de Istorie.

Surpriza elevilor Colegiului Economic şi a profesorilor însoţitori a fost cu atat mai mare cu cât, ghid pentru vizita la muzeu le-a fost chiar directorul acestei instituţii, domnul Felician Pop, care a reuşit prin discursul său presărat cu legendele timpului să-i sensibilizeze pe elevi în faţa unor lumi de mult apuse, despre care cei mai mulţi dintre ei nu ştiau foarte multe.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare adresează pe această cale mulţumiri conducerii şi angajaţilor Muzeului Judeţean de Istorie pentru sprijinul acordat în acest proiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.