Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, impresionat de ingineria românească

ambasador1

ambasador2

ambasador3

ambasador4

Excelența Sa, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) în România, Hans Klemm a vizitat luni, 18 aprilie, prototipul EFdeN 4C- Centrul de Cercetare a Condițiilor de Confort din România, declarând că „EFdeN reprezintă un exemplu de inovație și inginerie românească”.

Proiectul a fost admirat de către oficialitățile americane, care au apreciat implicarea echipei pentru schimbarea pe care vor să o aducă în domeniul eficienței energetice și a mediului înconjurător.

EFdeN a început odată cu Solar Decathlon 2014 de la Versailles, unde a reprezentat România și Europa de Est în cadrul competiției internaționale de case solare. Proiectul este unul de educație și cercetare românesc, cu o echipă alcatuită din studenți voluntari de la mai multe universități. Aceștia au proiectat și construit o casă solară, sigură și confortabila, 100% electrică și prietenoasă cu mediul. După competiție, studenții au asamblat din nou casa, în cadrul Facultății de Inginerie a Instalațiilor, funcționând ca Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort ce este deschis publicului larg în fiecare joi (între orele 18.00-20.00) și duminică (între orele 12.00-16.00).

La eveniment au participat rectorii Universității Tehnice de Construcții București și Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, profesorii implicati, membrii echipei EFdeN, dar și reprezentanți ai companiilor care i-au susținut pe studenți și au discutat despre importanța unui astfel de proiect pentru societate și pentru universități ca și abordare practică pentru dezvoltarea personală și profesionială a studenților.

Valoarea întregului proiect inițiat acum 3 ani, se ridică la aproximativ 1,3 milioane euro prin colaborarea cu peste 120 de companii private, 90% din sumă reprezentând materiale, produse și servicii și doar 10% contribuții financiare. Pentru viitor, EFdeN propune un plan de industrializare a prototipului, fapt ce ar duce la o scădere substanțială a prețului, pentru a se putea încadra astfel în programul Prima Casă.

În continuare echipa are foarte multe obiective, unul dintre ele fiind obținerea certificării Living Building Challenge, cea mai strictă certificare în ceea ce privește casele sustenabile, iar odată obținută, casa EFdeN ar deveni certificată ca fiind cea mai sustenabilă locuință din Europa.

De asemenea, EFdeN urmărește să participe și la următoarea ediție a competiției Solar Decathlon ce va avea loc în Dubai în 2018, precum și să demareze programe educaționale in domeniul sustenabilității, pentru companii și școlii și licee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.