Elevii sunt învățați să protejeze Patrimoniul Cultural Național

copii

În perioada 18-22 aprilie, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și Fundația „Collegium XXI” desfășoară proiectul educațional național „Cunoaște și protejează Patrimoniul Cultural Național”. Campania vizează cultivarea şi promovarea unui comportament corect faţă de bunurile de patrimoniu naţional în rândul elevilor din clasele gimnaziale şi liceale. În fiecare judeţ din ţară au fost selectate trei unităţi de învăţământ.

În judeţul Satu Mare campania se desfăşoară în zilele de 18, 19 şi 20 aprilie, în cadrul Programului „Şcoala altfel: Să ştii mai mult, să fii mai bun!”, în următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu”, Liceul de Artă „Aurel Popp” şi Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş”.

Prima activitate din cadrul proiectului a avut loc luni, 18 aprilie, la Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Satu Mare. Ofițeri din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare – Serviciul de Investigații Criminale şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii s-au întâlnit cu elevii claselor a VI-a A şi a VI-a B.

Cu această ocazie, le-au fost prezentate elevilor informații privind bunurile culturale naționale mobile şi imobile și s-a accentuat importanța fiecărui individ în procesul de protejare a acestora.

Principalele aspecte prezentate pe parcursul întâlnirii au fost: identitatea națională, patrimoniul cultural național mobil și imobil, instituțiile statului care au atribuţii în domeniu precum și măsurile concrete întreprinse de societate pentru a proteja patrimonial cultural național. Totodată, au fost descrise principalele infracţiuni din acest domeniu şi pedepsele prevăzute de legislaţia în vigoare.

Activitatea s-a încheiat cu o vizită la Muzeul Județean Satu Mare, unde le-au fost prezentate elevilor o parte dintre obiectele de patrimoniu ale județului Satu Mare.

La final, elevii și profesorii participanți au fost recompensați cu diplome și materiale promoționale oferite de către Fundația „Collegium XXI”, care să le amintească în fiecare zi cele învăţate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.