Vinovații accidentelor de circulație, buni de plată la spital

Contravaloarea tratamentelor intraspitalicești acordate victimelor accidentelor rutiere sunt plătite lunar de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), însă aceste sume trebuie restituite trimestrial de către Spitalul Județean Urgență (SJU). Astfel, spitalul recuperează banii de la victimele care au fost internate, urmând ca pacienții să-și recupereze sumele în cauză de la cei care se fac vinovați de producerea accidentului.

Tema a fost adusă în discuție de managerul SJU Satu Mare, Marcela Papici, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc astăzi, 18 aprilie.

Victimele accidentelor de circulație, dar și cei care au suferit agresiuni sau victimele unor tentative de suicid sunt obligate să plătească spitalizarea. Ulterior, victimele accidentelor de circulație pot să își recupereze banii de la cei care se fac vinovați de producerea nenorocirii. Plata se poate face integral sau în rate.

De obicei, spitalul se constituie ca parte civilă în procesele intentate vinovaților de accidente sau agresiuni, însă acestea decurg foarte greu, iar banii sunt recuperați cu întârziere. Papici spune că sunt și cazuri în care, unele victime se înțeleg cu persoana care i-a accidentat, semnează și o hârtie în acest sens, iar ulterior primesc scrisoare de la spital prin care sunt înștiințați cu privire la contravaloarea spitalizării.

În primele trei luni ale anului, la SJU au fost internate 20 de victime ale unor accidente de circulație, cu care s-au cheltuit peste 150.000 lei. Din această sumă nu au fost recuperați decât puțin peste 9.000 de lei. „Procesele sunt îndelungate, iar noi nu putem să căutăm vinovații. De obicei, în asemenea cazuri, noi ne constituim ca parte civilă. Cei care trebuie să plătească sunt persoanele care au fost internate, urmând ca aceștia să-și recupereze banii de la cei care se fac vinovați de producerea accidentului”, spune Papici.

Statisticile SJU Satu Mare arată că în perioada iunie-decembrie 2015 au fost internate 106 persoane, victimele unor accidente, cu care s-au cheltuit peste 610.000 lei, din care au fost recuperați aproximativ 10%.

În prezent sunt pe rol peste 300 de procese pe această speță.

Marcela Papici

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.