Piesă sătmăreană pe scena Teatrului Național „Csokonai” din Debrețin

teatru

teatru1

În continuarea programului de colaborare dintre Trupa „Harag György” și Teatrul Național „Csokonai” din Debrețin, trupa sătmăreană evoluează în deplasare în perioada 18-20 aprilie cu piesa „O scrisoare pierdută” în regia lui Sorin Militaru.

Cunoscutul regizor român, Sorin Militaru, s-a angajat, la invitația Teatrului de Nord Satu Mare, să monteze bine cunoscuta comedie caragialiană, „O scrisoare pierdută”, în distribuția ambelor secții.

Spectacolul Trupei „Harag György” plasează acțiunea într-o societate maghiară transilvăneană, în prezent, fapt pentru care textul și conflictele regăsite sunt centrate pe generalitate și actualitate. Astfel Tipătescu devine Paliczki, Trahanache Tarhonyai, iar micul oraș de provincie din Regat este înlocuit cu un oarecare oraș de provincie locuit de maghiari. Cele două reprezentații (română și maghiară) comunică între ele subliniind ambiția politică și cea umană și nu în ultimul rând faptul că indiferent de efortul pe care îl depunem pentru materializarea scopurilor noastre egoiste, soarta ne este decisă de forțe pe care nu le putem controla.

Oare a fost Caragiale un vizionar, sau societatea a rămas la același nivel cu cea de acum 130 de ani?

Tot în cadrul acestui program, spectatorilor din Debrețin va fi prezentat și spectacolul „Pescărușul”, iar Trupa „Harag György” va găzdui spectacolul „8 femei” în evoluția Teatrului Național „Csokonai”.