Inginer român, medaliat cu aur la Salonul de invenții de la Geneva

Corneliu Birtok-Băneasa

Un inginer din Deva, Corneliu Birtok-Băneasă, a fost medaliat cu aur și a primit un premiu special din partea unei asociații profesionale de știință și tehnologie din Hong Kong (Science & Techology Parks Corporation) pentru un dispozitiv pe care l-a prezentat la Salonul internațional de invenții de la Geneva. Evenimentul a avut loc în perioada 13-17 aprilie.

Corneliu Birtok-Băneasa a prezenatt în cadrul salonului de la Geneva un „deflector termic” și care se folosește la echiparea mașinilor pe timp de vară cu scopul de a reduce pierderile de putere ale motorului din cauza temperaturilor ridicate de afară.

„Juriul a apreciat faptul că prin aplicarea invenției se reduc consumul de carburant și noxele poluante, faptul că este o invenție brevetată și, nu în ultimul rând, că este parte a unui studiu de doctorat”, a declarat Corneliu Birtok-Băneasă.

Inginerul român spune că invenția sa permite reducerea temperaturii aerului pe galeria de admisie la motor, fapt care duce la optimizarea funcționării acestuia în zilele de caniculă. În acest fel se obține o reducere a consumului de carburant cu 7%, dar și o scădere a noxelor ce sunt eliminate în atmosferă.

Corneliu Birtok-Băneasă este doctorand al Universității Politehnica din Timișoara în specializarea ingineria materialelor. El a obținut până acum 28 de medalii de aur la diverse saloane internaționale de inventică din țară și din lume.

România a fost reprezentată la Salonul internațional de invenții de la Geneva de 30 de inventatori, selecția acestora fiind efectuată de către Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.