Festivalul de muzică franceză „Chants, sons sur scene”, la a VII-a ediție

muzica franceza

Profesorii de limba franceză din județul Satu Mare pregătesc cea de-a VII-a ediție a festivalului de muzică franceză „Chants, sons sur scène”. Evenimentul organizat de Asociația Română a Profesorilor de Franceză (ARPF) în parteneriat cu Institutul Francez și Ambasada Franței în România va avea loc vineri, 22 aprilie, la Casa de Cutură a Sindicatelor din Satu Mare.

Festivalul a pornit cu pași mici și în câțiva ani a devenit un eveniment de înaltă ținută care antrenează tot mai multe școli din toate colțurile județului nostru.

Datorită susținerii oferite de Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Satu Mare, Primăria Negrești-Oaș, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și Casa Corpului Didactic (CCD) Satu Mare, concursul a luat amploare, ajungând în ultimii ani să atragă sute de elevi și profesori și să promoveze tinere talente ce au reprezentat cu onoare județul nostru la concursuri și festivaluri. Este vorba despre tineri precum Tincuța Fernea, Tudor Toduț, Bogdan Bratiș sau Ingrid Szilagyi, toți laureați ai festivalului „Chants, sons sur scène”.

De asemenea, pe scena festivalului au fost prezentate creațiile unor designeri sătmăreni importanți, precum Alena Ignătescu, Monica Ștrango, Ciprian Crăciun, Mihaela Pastor, Karra Launi, dar și hair-stilistul Adriana Popescu, make-up artistul Alina Marchiș și alții, dar și dansatori talentați de la „Royal Dance” și „Loga Dance”, trupa de balet coordonată de profesoara Gabriela Tănase sau trupa „Celtic Fire” din Tășnad, precum și numeroși elevi talentați de la Liceul Teoretic Negrești-Oaș și de la Școala de Arte Satu Mare.

În fiecare an, cu sprijinul Institutului Francez, festivalul s-a bucurat de prezența unor tineri artiști francezi precum Marielle Rastoul (2011) sau Valerie Fagalde (2012), dar și de artiști consacrați precum mezzosoprana pariziană Roula Safar (2014).

În 2015 pe scena filarmonicii „Dinu Lipatti” a concertat trupa „Rapsodie”, iar festivalul de anul acesta va avea ca invitată trupa franceză „Jane For Tea”, pe scena Casei de Cultură din Satu Mare.

Foto: Arhivă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.