Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, respinsă de deputați

pensii speciale

Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali a fost respinsă astăzi, 13 aprilie de Camera Deputaţilor. În favoarea legii s-au pronunţat 149 de deputaţi, 67 au fost „împotrivă”, cinci s-au abţinut şi patru deputaţi au refuzat să voteze.

Potrivit deciziei CCR, citate de Gabriel Andronache, Curtea Constituţională constată că prin acordarea acestor indemnizaţii numai unor aleşi locali, respectiv primari, viceprimari, preşedinţii şi vice-preşedinţii de CJ, legiuitorul a încălcat articolul 16, alineatul 1 din Constituţie, stabilind un tratament juridic diferenţiat în cadrul aceleiaşi subcategorii juridice.

La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache a susţinut că Parlamentul prin modificările pe care le-a adus ar fi pus în acord legea cu Decizia CCR, definind cui se adresează şi sursa de venit.

Social-democratul a mai spus că este discriminatoriu ca aleşilor locali să li se ceară performanţă fără a le oferi „salarii decente”.

Reamintim că în 19 ianuarie 2016 Curtea Constituţională, sesizată de Guvern, a constatat că legea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale, referitoare la egalitatea în drepturi a cetăţenilor, precum şi a celor ale art.138 alin.(5) care consacră interdicţia aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare.

De legea pensiilor speciale pentru aleşii locali ar urma să beneficieze circa 16.000 de persoane. În baza actului normativ, ce a stârnit critici vehemente din partea societăţii civile, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar putea primi pensii speciale de la 1.000 la 6.500 de lei. Printre beneficiarii acestei legi s-ar putea număra şi Liviu Dragnea sau foştii edili Sorin Oprescu, Marian Vanghelie, Andrei Chiliman etc. dacă nu sunt condamnaţi definitiv, condamnarea definitivă la închisoare fiind unicul criteriu în baza căruia foştii aleşi sunt tăiaţi de la pensiile menite să răsplătească eforturile lor ca aleşi locali.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.