Monede de argint din secolul XVII, descoperite la Andrid

monede

130 de monede de argint vechi de aproximativ 400 de ani au fost descoperite luni, 11 aprilie, în hotarul localității Andrid, de către o echipă de specialiști de la Muzeul Județean Satu Mare și Muzeul din Carei. Monedele urmează să fie curățate, restaurate, iar apoi vor fi expuse publicului larg.

De fapt, arheologii căutau vestigii preistorice în hotarul localității Andrid, și au dat din întâmplare peste aceste monede. Arheologul Liviu Marta a declarat pentru Sătmăreanul că „este vorba despre 130 de monede de argint, de prin 1600, adică secolul XVII. Noi căutam altceva, vestigii preistorice, iar această descoperire a fost făcută întâmplător”.

Arheologul sătmărean spune că locul în care au fost descoperite aceste monede, în veacul al XVII-lea era o zonă mlăștinoasă. Pentru a scăpa de tătarii care invadau și jefuiau localitățile din această zonă, oamenii s-au refugiat în mlaștină. „Probabil au încercat să ascundă ce aveau mai de preț din fața invadatorilor, și credem că așa au ajuns și aceste monede îngropate în acea zonă”, spune Marta.

Tezaurul de la Andrid este unul dintre cele mai mari comori descoperite de arheologi în județul Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.