Consilierii municipali au respins rezilierea contractului cu Țânțaș

sedinta

În cadrul ședinței extraordinare de astăzi, 12 aprilie, proiectul de hotărâre cu privire la rezilierea contractului de concesiune dintre municipalitate și firma SC Beny Alex SRL, a familiei Țânțaș a căzut, neîntrunind cvorumul de 16 voturi, câte erau necesare, fiind vorba despre patrimoniu. La ședința de astăzi au fost prezenți 18 consilieri din numărul total de 23.

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica a cerut alcătuirea unei comisii pentru analizarea și evaluarea stadiului de realizare a contractului de concesiune cu firma Beny Alex. Comisia a propus rezilierea contractului, însă pentru a putea trece proiectul de hotărâre, în plenul ședinței erau nevoie de 16 voturi, în schimb s-au obținut doar șapte (din partea consilierilor PSD).

Înainte de a trece la vot, avocata firmei SC Beny Alex SRL, Irina Poinar a solicitat să i se dea cuvântul pentru a explica de ce nu au putut fi respectate termenele prevăzute în contract. Aceasta a subliniat faptul că terenurile care fac obiectul acelui contract de concesiune nu au nici în prezent o situație juridică clară.

„Sunt într-adevăr unele probleme cu respectarea unor termene, dar acest lucru nu se datorează societății concesionare ci lipsei unei situații juridice clare a terenurilor. În condițiile în care ți se cere să faci investiții de milioane de euro pe un teren care nici acum, deși contractul este din 2008, nu are o situație juridică clară, cred că măcar trebuie să ni se asculte punctul de vedere”, a declarat avocata Irina Poinar.

Acesta a subliniat și faptul că este vorba despre „un proiect mult prea important, care are mari efecte asupra orașului, ca să poată fi luată o decizie într-o ședință atât de telegrafică. La toate demersurile pe care le-am făcut, Primăria nu a dat curs. Mai mult, din adresele pe care noi le-am obținut în mod indirect, și nu direct de la partenerul de afaceri, am constatat că s-a încercat sabotarea acestui proiect”.

Maskulik Csaba, membru în comisia de evaluare a dat câteva explicații cu privire la propunea de reziliere a contractului. „Această comisie a lucrat pe baza documentelor puse la dispoziție la ora întocmiriii și la ora analizei a ceea ce exista în cadrul primăriei. Pe baza acelor acte, pot să spun că acest raport este complet. Noi am constatat și am putut constata neîndeplinirea de către dumneavoastră a unor angajamente luate prin acel act adițional semnat în luna ianuarie 2012. Prin acel act adițional, semnatarii și-au dat acordul că în cazul în care nu vor obține acele autorizații necesare funcționării sunt de accord ca contractul să înceteze de drept. Mai mult, firmei SC Beny Alex, în 2011, prin decizia Agenției Naționale de Resurse Minerale i-a fost retrasă licența de exploatare. Nu am găsit nici un act din care să rezulte că aveți licență de exploatare. Având în vedere aceste aspecte, această comisie nu a putut constata decât îndeplinirea defectuoasă a celor angajate prin contractul inițial de concesiune, și mai mult, cele prevăzute în acel act adițional”.

În luarea de cuvânt, consilierul UDMR, Nits Janos a propus amânarea proiectului de hotărârea, însă propunerea acestuia a căzut.

La votarea proiectului de hotărâre în ansamblu, doar șapte consilieri au votat „pentru” (fiind vorba de consilierii PSD: Radu Roca, Ioan Pop, Dumitru Fanea, Adrian Micle, Florin Iura, Manuela Rogoz și Octavian Ardelean), Marcela Papici și Butka Gergely au votat „împotrivă” și s-au mai înregistrat abțineri, din partea celorlalți consilieri UDMR și PNL prezenți la ședință. Consilierii UDMR care s-au abținut sunt: Nagy Szabolcs, Iosif Kiss, Maskulik Csaba, Vasile Fogel, Szocs Levente și Nits Janos. La aceștia s-au alăturat consilierii PNL: Doina Feher și Valeriu Bancea, respectiv consilierul ALDE Radu Ardelean.

De la sedinta au absentat: Adrian Albu, Magyar Lorand, Radu Roman, Cosmin Rațiu și Leitner Istvan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.