„Festivalul Vinului Sătmărean”, promovat de Autoritatea Națională pentru Turism

Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) promovează pe pagina sa de Facebook, „Festivalul Vinului Sătmărean” eveniment ce va avea loc în zilele de 15, respectiv 16 aprilie, în Piața 25 Octombrie din municipiul Satu Mare.

„În cadrul evenimentului producătorii de vinuri din județ își vor expune cele mai fine și gustoase sortimente de vinuri, în căsuțele de lemn amplasate în piață. Nu vor lipsi de la acest eveniment momentele cultural-artistice susținute de ansamblurile folclorice din județ, „Concursul Judeţean de Vinuri Nobile ediţia a XIII-a” și alte surprize pregătite de organizatori”, scriu semnatarii textului de promovare publicat astăzi, 11 aprilie pe pagina de Facebook al ANT.

„Judeţul Satu Mare este recunoscut la nivel național și internațional datorită vinurilor de calitate superioară, obținute aici, din strugurii dulci recoltați de harnicii locuitori ai acestei zone viticole, o zonă situată pe linia nordică a arealului viţei de vie și ultimul bastion al viei, strângând în ele savori unice.

Mărturiile istorice relevă faptul că viticultura reprezintă o îndeletnicire străveche a locuitorilor din această zonă minunată.

Dealurile, presărate cu roci vulcanice în urmă cu milioane de ani, când munţii Oaşului îşi aruncau magma fierbinte prin cratere enorme, au dobândit calităţi pedoclimatice excepţionale pentru cultivarea viţei de vie.

În judeţ există aproape în toate aşezările colinare şi de deal, crame vestite care ascund comori lichide cu o savoare inegalabilă.

Oameni harnici și gospodari, sătmărenii iubesc atăt de mult această îndelednicire preluată de la înaintașii lor, aceea de a cultiva vița-de-vie, încât au creat o rută a vinului, numită „Drumul Vinului Sătmărean”, precum și un festival dedicat acestei licori „Festivalul Vinului Sătmărean”, ca să știe toți oaspeții care vizitează județul și nu numai, că aici, în Satu Mare există o destinație viticolă și turistică de excepție, pe care trebuie să o descopere.

Drumul Vinului Sătmărean începe din nordul judeţului de la vestitele vii ale Halmeului şi se termină înspre dealurile Bihorului, la Pir.

Anual, „Festivalul vinurilor sătmărene” este precedat și de un Concurs județean de vinuri, în care sunt selectate și jurizate cele mai gustoase vinuri din această zonă.
Organizatorii acestui eveniment sunt: Consiliul Judeţean Satu Mare și Asociația Producătorilor de Vinuri”, scrie în documentul de promovare a festivalului.

vinuri1

vinuri2

vinuri3

vinuri4

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.