România va găzdui Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete

olimpiada

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR), Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi Primăria Buşteni organizează Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete/European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO). Competiția se va desfășura în perioada 10-16 aprilie, la Bușteni.

La concurs vor participa 150 de eleve (cu vârsta de până în 20 de ani), reprezentând 39 de ţări.

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete este un concurs internaţional de matematică, similar ca nivel de dificultate şi formulă de desfăşurare cu Olimpiada Internaţională de Matematică. Obiectivul declarat al concursului, conform site-ului oficial, îl reprezintă impulsionarea şi motivarea elevelor să îşi urmeze pasiunea pentru matematică: „EGMO îşi propune să creeze un spaţiu în care fetele să aibă ocazia să-şi valorifice pontenţialul şi talentul matematic, pe o scenă internaţională şi, astfel să fie încurajate să ia în considerare dezvoltarea de cariere, în aceste domenii”.

Prima ediţie a acestei competiţii s-a desfăşurat la Londra, în 2012, la iniţiativa Societăţii Britanice de Matematică. Olimpiadele următoare au avut loc în Luxemburg (2013), Turcia (2014) şi Belarus (2015), la fiecare înregistrându-se o prezenţă numeroasă (peste 30 de ţări).

Echipa României a avut rezultate deosebite la toate cele patru participări, remarcându-se în special prin Simona Diaconu, care a cucerit patru medalii de aur şi ocupă locul I în Hall of Fame-ul olimpiadei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.