Preoții pot candida ca independenți pentru consilii

preoti

Potrivit Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, preoții „care se implică în politică în calitate de membru sau de candidat al unui partid încalcă legământul depus la hirotonie”. Totuşi, în situaţii excepţionale, Biserica Ortodoxă Română aprobă ca „preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor”.

Reprezentanții bisericii subliniază faptul că „arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică părtinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar/ înalt funcţionar public la nivel central sau local”.

De asemenea, există şi consecinţe pentru cei care nu respectă aceste cerinţe. Astfel, că „monahul sau clericul care se implică în politică în calitate de membru sau de candidat al unui partid încalcă legământul depus la hirotonie, hotărârile Sfântului Sinod şi regulamentele bisericeşti, caz în care va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viaţa monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”.

Totuşi, în situaţii excepţionale, Biserica Ortodoxă Română aprobă ca „preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor”.

Preoţii şi diaconii care au obţinut aprobarea de a candida pentru a deveni membri în consiliul local sau consiliul judeţean „vor fi suspendaţi de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă a campaniei electorale (pentru evitarea oricăror suspiciuni referitoare la folosirea de mijloace pastorale în campania electorală), vor adopta în timpul campaniei electorale un comportament adecvat demnităţii preoţeşti, vor respecta legislaţia în vigoare privind campaniile electorale şi alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu vor folosi în scopuri electorale lăcaşurile de cult”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.