Plachetă comemorativă pe locul fostei Uzine Electrice a orașului Satu Mare

placa1

placa2

placa3

placa4

placa5

placa6

placa7

Astăzi, 7 aprilie, a avut loc inaugurarea unei plachete comemorative pe locul fostei Uzine Electrice a orașului Satu Mare. La eveniment au participat primarul Dorel Coica, deputații UDMR, Kereskenyi Gabor și Erdei D. Istvan, consilieri locali, dar și foști angajați ai Uzinei Electrice.

Placheta este amplasată pe unul dintre pilonii care susțin varianta de urcare pe Podul Decebal, dinspre Bulevardul Transilvania, peste drum de Banca Țiriac.

„În perioada marilor inundații, când Satu Mare a fost distrus în mare parte de apele Someșului, această uzină și-a făcut din plin datoria și a alimentat, pe lângă municipiul Satu Mare, și foarte multe comune din județ. Din păcate, construcția acestui pod a dus la raderea acestei uzine de pe suprafața pământului, dar, împreună cu toți cei care au contribuit alături de Primărie, am dorit să lăsam aici o urmă a existenței acestei uzine”, a declarat primarul Dorel Coica.

Uzina Electrică a fost înființată în data de 31 decembrie 1891, în urma deciziei conducerii de atunci a orașului. De-a lungul existenței sale, uzina nu a fost niciodată în proprietate private, ci doar în cea a orașului Satu Mare.

Deputatul Erdei D. Istvan, inginer de profesie, spune că înființarea acestei uzine a fost deosebit de importantă la sfârșitul veacului al XIX-lea, având în vedere faptul că nu a mai fost permisă iluminarea teatrului cu gaz, ci cu electricitate.

Având în vedere această necesitate, inițial, Uzina Electrică a fost amplasată lângă teatru, iar apoi, în 1893 a fost mutată lângă râul Someș.

„Uzina alimenta orașul, consumatorii casnici, la 110 volți, curent continuu. Obiectivul a început să furnizeze curent la 220 de volți din 1932, atunci când a apărut curentul alternativ. Un lucru intersant este și faptul că, în 1900, uzina alimenta și tramvaiul care circula la acea vreme în oraș. Având în vedere că populația era redusă, iar orașul destul de mic, tramvaiul a devenit nerentabil, fiind desființat în 1905”, spune Erdei.

Din 1962, când când s-a făcut conectarea la sistemul energetic național, Uzina Electrică avea doar rol de „producător de rezervă”.

Uzina a fost demolată în 1973, când s-a construit noul pod peste Someș.

Un Comentariu la "Plachetă comemorativă pe locul fostei Uzine Electrice a orașului Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.