Oase umane descoperite la doi pași de centrul comunei Medieșu Aurit

oseminte

Oase umane, după primele analize, vechi de câteva zeci de ani, au fost descoperite în aceste zile, în urma decopertării unei zone de la intrarea în curtea vechii grădinițe din comuna Medieșu Aurit. Rămășițele osoase au fost găsite de către muncitorii care lucrează la amenajarea unei parcări în acea zonă.

La sesizarea primarului comunei Medieșu Aurit, Silviu Zetea, la fața locului s-a deplasat un echipaj de la Criminalistică. După ce au izolat perimetrul unde au fost găsite oasele, criminaliștii le-au adunat și le-au dus pentru a fi analizate într-un laborator de Medicină Legală.

„Acolo se lucrează la decopertarea zonei pentru amenajarea unei parcări. Este vorba despre zona de intrare la fosta grădiniță și o parte din intrarea la dispensar. La o adâncime destul de mică, de aproximativ 30 de cm, au fost descoperite rămășițe umane, oase, vechi de zeci de ani. La sesizarea mea, la fața locului a venit o echipă de criminaliști care au adunat osemintele și le-au dus la un laborator de Medicină Legală pentru a putea fi analizate”, a declarat pentru Sătmăreanul, primarul Silviu Zetea.
Potrivit bătrânilor din sat, pe vremuri, în acea zonă se afla drumul de acces spre cimitirul evreiesc. Locul de veci s-a aflat pe undeva în spatele actualului dispensar din localitate, și unde în prezent, se află grădini ale oamenilor.

„Bătrânii mi-au povestit că aproximativ în acea zonă s-a aflat drumul de acces spre un vechi cimitir evreiesc. Alții spun că în acel loc, în timpul războiului, ar fi fost omorâți niște oameni, și care ar fi fost îngropați acolo. Rămâne să vedem ce rezultate vor avea analizele făcute de medicii legiști”, spune Zetea.

De altfel, dincolo de dispensarul din sat este un teren pe care se afla, demult, povestesc bătrânii, o casă de rugăciuni, construit de evrei. Clădirea a fost dărâmată, iar evreii ar fi blestemat locul, ca nimeni vreodată să nu reuşească să ridice vreo casă pe acel pământ.

Nu se știe dacă povestea cu casa de rugăciuni are vreun sâmbure de adevăr, însă de câteva decenii încoace, nimeni nu s-a încumetat să construiască în acel loc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.