Începe plata subvenţiilor din sectorul vegetal aferente anului 2015

fermieri

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) începe astăzi, 8 aprilie procedurile pentru plata integrală a subvenţiilor din sectorul vegetal, aferente anului 2015. La nivelul județului Satu Mare vor intra la plată aproximativ 16.000 de cereri. Potrivit directorului APIA Satu Mare, Gheorghe Mihalca, fermierii își vor primi banii, cel mai probabil, începând de săptămâna viitoare.

Guvernul a aprobat în data de 30 martie, cuantumul plăţilor directe în sectorul vegetal, precum şi plafonul şi cuantumul ajutoarelor naţionale tranzitorii pentru culturile amplasate pe teren arabil care se acordă pentru anul 2015.

„Pe campania de anul trecut, 2015, au fost depuse 20.300 de cereri, din care la ora actuală, sunt aprobate și vor intra la plată, aproximativ 16.000, care urmează să intre în calcul la APIA centrală. Azi noapte (în noaptea de joi, 7 spre astăzi, 8 aprilie) s-a făcut calculul pentru aproximativ 1.700 de cereri din județ”, ne-a declarat Gheorghe Mihalca.

Potrivit directorului APIA Satu Mare, cel mai probabil, primele plăți se vor face începând de săptămâna viitoare.

„Plăţile directe sunt următoarele: schemă de plată unică pe suprafaţă, în cuantum de 79,7392 euro/ha; plată redistributivă – 5 euro/ ha pentru primul interval: 1-5 ha inclusiv şi 51,0789 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 şi până la 30 ha inclusiv; plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, denumită şi plată pentru înverzire – 59,1277 euro/ha; plată pentru tinerii fermieri – 19,9348 euro/ha”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Cuantumul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil este de 19,1942 euro/ha.

Beneficiarii plăţilor directe sunt fermierii activi, persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă potrivit legislaţiei în vigoare, precum şi cooperativele agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, iar cei ai ajutoarelor naţionale tranzitorii pentru culturile amplasate pe teren arabil sunt fermierii din sectorul vegetal.

Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.