Marcel Chirazi: „Fiecare trebuie să-și găsească stilul … în propria lui poveste”

La cei 21 de ani ai săi, Marcel Chirazi ne dă o povață pe cât de concisă, pe atât de adevărată: „Fiecare trebuie să-și găsească stilul, atât cel vestimentar cât și stilul de viață, în propria lui poveste”. Se declară ca fiind un pasionat de tot ce e frumos în jurul său, de călătorii și de tehnologie.

De ce am ales să-l intervievez? Motivul este unul cât se poate de simplu. Acest tânăr vorbește pe blogul său (www.iamchr.net) despre propria sa poveste de viață, despre propriile experiențe, trăiri și nu în ultimul rând despre liniile vestimentare, articolele sale fiind citite cu viu interes de către public. Vorbește despre tehnologie, gastronomie, grooming, design interior, călătorii dar are și o rubrică în care a realizat interviuri cu personalități precum: Adina Buzatu, Adela Pârvu, Alexandru Ciucu, Larisa Cadar, Sorin Oros, etc.

În concluzie, mi s-a părut (și nu am greșit o iotă făcând această analiză) un tânăr care vine să ofere ceva interesant, bun de citit, forțând anumite limite clasice și încercând să-și facă auzită vocea care rostesc cuvinte simple despre normalitate, frumos, sinceritate, valori care (să fim sinceri) mai nou constituie un „rara avis” în viețile noastre de zi cu zi.

Așa că, vă propun să parcurgeți aceste rânduri și apoi să „dați o fugă” pe blogul lui Marcel și să citiți articolele postate de către acesta, de-a lungul lunilor.

Reporter: Pentru început te rog să ne spui câteva cuvinte despre tine. Cine este Marcel Chirazi?

Marcel Chirazi: Sunt Marcel Chirazi și am 21 de ani. Despre mine pot să vă spun că sunt un tânăr pasionat de tot ce e frumos în jurul meu, însetat de cunoaștere, în primul rând, orientat spre tot ceea ce înseamnă chestii științifice, online, fotografie. Am absolvit Colegiul Național „Mihai Eminescu”, la profil de „Științe Sociale”, iar în prezent sunt student, anul II, la Facultatea de Drept din Baia Mare …

R.: De ce ai ales Facultatea de Drept?

M. C.: De ce am ales-o? Pentru că orice s-ar întâmpla, contează foarte mult să ai o meserie, cum se spune, și consider că meseria e brățară de aur.

R: Acum te rog să-mi vorbești despre blogul tău. Cum a pornit această „poveste” și cum de ți-a venit ideea să creezi un blog dedicat, să zic așa, modei și stilului de viață masculins ?

M. C.: Este o întrebare pe care o primesc cel mai des. Blogul l-am început în mai 2015. În 2010 am mai avut un blog, însă nu știam foarte bine ce înseamnă toată treaba asta cu online-ul. Cu toate astea, era un fel de spațiu virtual în care îmi împărtășeam gândurile și trăirile în toate felurile. Nu a ținut foarte mult acest proiect în momentul acela, așa că l-am închis. Am mai avut o tentativă ulterior, de a mai deschide un blog, prin 2013, un blog de modă. Era must-have la acea vreme, însă nu am avut curajul necesar de a-l deschide.

Pur și simplu s-a întâmplat într-o zi în care l-am invitat pe cel mai bun prieten al meu, Arnold, care este fotograf de meserie, să bem o cafea și să-i povestesc despre ce vroiam să fac și m-a încurajat, și mi-a spus că merită, dacă simt și dacă cred că m-ar ajuta să-l deschid. Și așa a pornit totul.

R.: Și de ce ai ales tocmai acest domeniu? Al modei masculine?

M. C.: Nu pot să zic că sunt o persoană care stau toată ziua să mă îmbrac. Nu-i așa. Pur și simplu am, pot să-i spun, o pasiune, însă nu din acea înrăită în haine. Plus că îmi place să fac poze, să urmăresc tot ce se întâmplă nou în jurul meu și cam asta a fost.

R.: Te-ai orientat spre moda bărbaților. Sunt foarte puțini cei care abordează această tematică …

M. C.: Da, așa este. În Occident, în vest, sunt foarte mulți. Intrând în sfera asta mi-am făcut o serie de cunoștințe și în România, în rândul oamenilor cu asemenea preocupări. În județul Satu Mare, în momentul de față, sunt singurul bloger care abordez acest domeniu.

R.: Cum se prezintă linia de modă pentru bărbați în momentul de față, și cum evoluează? Mă gândesc că nu are o evoluție atât de spectaculoasă precum moda feminină. Sau greșesc?

M. C.: Adevărul e că în general, eu nu vorbesc despre tendințe ci pur și simplu despre stilul meu de viață și stilul meu de a trăi. Eu asta încerc să scot la iveală prin blogul acesta. Că se poate… Teoretic e o sursă de inspirație pentru mulți cititori și pentru cei din jurul meu.

R.: Cum este percepută inițiativa ta în blogosferă?

M. C.: Lumea mă sprijină și mă felicită pentru ceea ce fac. Până acum a fost ok. Colegilor mei de la facultate le place, teoretic le vorbesc despre un stil de viață.

R.: Te rog să enumeri câteva elemente legate de stilul de viață pe care zici că le promovezi.

M. C.: Eu promovez un stil de viață frumos, cred eu. Un stil de viață normal pe care toată lumea și l-ar putea permite. Lucruri obișnuite, lucruri frumoase, tendințe în haine, accesorii, gadget-uri, must-have-uri, parfumuri.

R.: Tendința în haine cum se prezintă în momentul de față? Dacă ar trebui să scri un text pentru acel blog, cum l-ai scrie?

M. C.: Eu nu scriu din punct de vedere tehnic. Nu scriu, de exemplu că, tricoul acesta vine așa sau așa, ci creez o poveste în jurul lui și încerc să-l cuplez cu alte elemente din exterior, adică, când fac un shooting mă gândesc cum aș putea să integrez shooting-ul acela să se completeze cu cuvintele. Deci, să nu fie o discrepanță între text și poze.

Am și o secțiune în care realizez interviuri cu diferite personalități din beauty-fashion de la nivel național. Aș vrea să merg și pe partea internațională, dar mai aștept puțin. Trebuie să pregătesc publicul înainte. Am avut interviu cu Alexandru Ciucu, furnizorul principal de costume și îmbrăcăminte al Casei Regale al României. Am avut interviuri cu Alina Buzatu, cu Florena, semifinalista de la Eurovision România, cu Larisa Cădar, designer-ul din Satu Mare, cu Sorin Oros, etc.
De asemenea, mai am și o secțiune de travel în care scriu despre locurile pe care le-am vizitat.

R.: S-a mișcat puțin domeniul ăsta, pe care îl abordezi, după ce ai început să scri pe blog?

M. C.: De aici din Satu Mare?

R.: Da, de aici din Satu Mare.

M. C.: Eu am avut doar o singură colaborare în Satu Mare, cu cei de la Diasim Style, am făcut un shooting și am scris niște lucruri despre ei și cam atât. Am încercat să am mai multe colaborări și în Satu Mare, însă e destul de greu.

R.: Colaborări la nivel național?

M. C.: Momentan am doisprezece colaborări printre care Kurtmann.ro, C&A, Constantin Nautics, etc.

R.: Cum vezi evoluția blogului tău după ce o să-ți termini studiile?

M. C.: Momentan e o pasiune. O pasiune care îmi ocupă destul de mult timp. În rest, las timpul să văd ce o să se întâmple.

R.: Nu te-ai gândit să transformi blog-ul într-o sursă de venit?

M. C.: Se câștigă în online, dar vom vedea în timp cum o să evolueze. Încă nu știu.

R.: Alte pasiuni, alte hobby-uri pe care le ai în afară de blog?

M. C.: Îmi plac plimbările. Când vin la Satu Mare îmi place să mă plimb pe străzi. Îmi plac foarte mult clădirile istorice. Îmi place Satu Mare pentru că este orașul în care m-am născut și m-am format ca om.

R.: La ce te gândești când spun Satu Mare?

M. C.: La ce mă gândesc? La copilărie, la joaca din fața blocului, la plimbările de pe dig până la Podul Galben, la mama …

R.: Alte hobby-uri în afară de plimbări și de blog?

M. C.: Îmi place fotografia. Da, una dintre plăcerile mele nevinovate este și designul interior. Îmi place să cumpăr cam tot ceea ce văd prin magazine și cred că s-ar potrivi unui obiect sau loc din casă. De la lumânări și rame foto până la luster sau mici corpuri de mobilier versatile, nu-mi scapă nimic, pe bună dreptate. Recent am găsit într-un anticariat un pocal vintage extraordinar care ține loc de bombonieră pentru niște bomboane de ciocolată belgiană și îl tot plimb prin casă, să-I găsesc un loc cât mai potrivit. Sunt în Baia Mare mai multe second-uri în care găsești tot felul de lucruri. Când cumpăr un lucru nu mă uit în primul rând la preț și mă gândesc și la partea lui estetică și la valoarea lui sentimentală.

Marcel5

Marcel8

Marcel9

Marcel Chirazi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.