Emil Cioran, omagiat la Biblioteca Judeţeană Satu Mare

Biblioteca Judeţeană Satu Mare, instituție publică de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Satu Mare, organizează vineri, 8 aprilie, cu începere de la ora 12.00, în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, „Medalion omagial Emil Cioran. 105 ani de la naștere”.

Manifestarea va debuta cu prelegerea bibliotecarului Daniel Iojiban, intitulată ”Personalitatea și opera scriitorului, filozofului și omului de cultură Emil Cioran”, însoțită de expoziția de carte care ilustrează aspecte ale lucrării prezentate.

La invitația conducerii instituției organizatoare, evenimentul va fi onorat cu prezența managerului Bibliotecii Județene ”Astra” Sibiu, dr. Silviu Borș, un preocupat cercetător al operei pe care a lăsat-o moștenire generațiilor prezente scriitorul omagiat, Emil Cioran.

În agenda bibliotecii sibiene au fost și vor fi prezente evenimente culturale și proiecte editoriale prin care se dorește promovarea și valorificarea tezaurului de informații și documente care vizează opera și activitatea lui Cioran. În luna noiembrie a anului trecut, în cadrul manifestărilor ”Zilele Emil Cioran”, o serie din cele 600 de manuscrise ale filozofului, în mare parte scrisori către familie și prieteni, au fost dezvăluite publicului larg. Biblioteca Județeană “Astra” Sibiu deține aceste documente inedite încă din 1996, fiind donate de fratele scriitorului, Aurel Cioran.

Un proiect editorial ambițios va reuni aceste 600 de manuscrise, printre care și câteva scrisori de la Emil Cioran către Constantin Noica, dar și către alți scriitori, într-un volum ce va fi tipărit de către Biblioteca “Astra”.

Prezent la Satu Mare, Silviu Borș va prezenta cele două volume ”Opere – Emil Cioran”, editate în anul 2015 de Fundația Națională pentru Știință și Artă, sub egida Academiei Române, dar și reproducerile valoroaselor manuscrise pe care le deține Biblioteca Județeană ”Astra” Sibiu.

La eveniment sunt invitați să participe scriitori, oameni de cultură, jurnaliști, profesori, elevi și studenți, dar și publicul pasionat de opera lui Emil Cioran.

Cioran

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.