O stampă cu Cetatea Sătmarului, amplasată pe fațada Muzeului de Artă (Foto&Video)

După ce placa comemorativă care indica împlinirea în 1972 a unui mileniu de la atestarea documentară a orașului Satu Mare a fost dată jos de pe fațada Muzeului de Artă Satu Mare, în locul acesteia a fost amplasată o stampă medievală a Cetății Sătmărului, realizată de Aurelian Busuioc. Inaugurarea noi plăci a avut loc astăzi, 4 aprilie, în prezența președintelui Consiliului Județean, Adrian Ștef, a directorului Muzeului Județean, Felician Pop și ai angajaților instituției gazdă.

Vechea placă putea fi admirată, fiind așezată pe un soclu, în fața Muzeului de Artă. Potrivit celor declarate de Felician Pop, aceasta își va găsi locul în cadrul Muzeului Comunismului, ce va fi amenajat la Muzeul de Artă.

„Am hotărât să o schimbăm, nu să o distrugem, pentru că ea este extrem de relevantă și va fi un exponat important în Muzeul Comunismului prin felul prin care regimul totalitarist a înțeles să falsifice și să denatureze istoria. Avem și povestea acestei idei, a mileniului sătmărean, care a fost hotărâtă într-o ședință de partid, și eu spun că adevărul, oricare ar fi el, nu poate face rău nimănui. Și cred că înlocuirea unei plăci mincinoase este un demers cât se poate de natural. Am vrut să dăm acuratețea unui moment de reconsiderare a trecutului nostru. Nu este adevărat, Satu Mare nu a împlinit o mie de ani de la prima atestare documentară, iar cine are o altă dovadă am fi bucuroși să o vedem”, a declarat Felician Pop.

Vechea placă a fost amplasată în 1972 cu scopul de a aniversa împlinirea unui mileniu de atestare documentară a orașului Satu Mare. Deși nu se afirmă în mod explicit, datarea acestui eveniment a fost stabilit pe baza Cronicii lui Anonymus, singurul izvor scris din zonă care oferă informații asupra istoriei medievale timpurii a Bazinului Carpatic.
Istoricii spun că momentul cuceririi Sătmarului de către maghiari, așa cum acesta este zugrăvit în Anonymus, nu poate fi încadrat precis din punct de vedere cronologic, și cu atât mai puțin de una limitată la un anumit an. Astfel, între momentul decis de Anonymus și anul 972, nu există nici o suprapunere cronologică, placa reprezentând doar o manifestare a propagandei comuniste, care a transformat anul 1972 în „anul mileniului” din motive ideologice.

„Cultura este importantă pentru noi. Mă bucur că demonstrăm că ne interesează cultura, instituțiile de cultură, oamenii de cultură și, nu în ultimul rând, de sătmăreni, care consumă cultură și care vin în număr mare la evenimentele culturale. Vom pune accent și pe mai departe pe cultură și educație”, a declarat la rândul său, președintele CJ, Adrian Ștef.

Mai trebuie spus că în perioada 8 septembrie – 8 octombrie 1972 au avut loc o serie de manifestări consacrate sărbătoririi a 1.000 de ani de existență documentară a orașului Satu Mare. Toate acestea au culminat cu vizita la Satu Mare a lui Nicolae Ceaușescu, în data de 3 octombrie 1972, organizându-se manifestări ample cu acest prilej.

placa2

placa1

placa4

placa3

placa5

placa6

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.