Placă nouă pe fațada clădirii Muzeului de Artă

Luni, 4 aprilie, va avea loc inaugurarea noii plăci amplasată zilele trecute pe fațada Muzeului de Artă din Piața Libertății. Aceasta înlocuiește vechea placă memorială care a fost dedicată unui mileniu de existență a Sătmarului.

Evenimentul va avea loc la ora 13.00, la Muzeul de Artă Satu Mare.

Vechea placă a fost amplasată în 1972 cu scopul de a aniversa împlinirea unui mileniu de atestare documentară a orașului Satu Mare. Deși nu se afirmă în mod explicit, datarea acestui eveniment a fost stabilit pe baza Cronicii lui Anonymus, singurul izvor scris din zonă care oferă informații asupra istoriei medievale timpurii a Bazinului Carpatic.
Mai trebuie spus că Cronica lui Anonymus a fost redactată în jurul anului 1200 de către un cleric maghiar cu studii la Paris, care se numea pe sine „Magistrul P” și care anterior a fost notarul regelui Bela al III-lea (1172-1196).

Fără a insista asupra corectitudinii istorice a cronicii, se poate afirma cu destulă siguranță că momentul cuceririi Sătmarului de către maghiari, așa cum acesta este zugrăvit în Anonymus, nu poate fi încadrat precis din punct de vedere cronologic, și cu atât mai puțin de una limitată la un anumit an. Astfel, între momentul decis de Anonymus și anul 972, nu există nici o suprapunere cronologică, placa reprezentând doar o manifestare a propagandei comuniste, care a transformat anul 1972 în „anul mileniului” din motive ideologice.

Astfel, în perioada 8 septembrie – 8 octombrie 1972 au avut loc o serie de manifestări consacrate sărbătoririi a 1.000 de ani de existență documentară a orașului Satu Mare. Toate acestea au culminat cu vizita la Satu Mare a lui Nicolae Ceaușescu, în dat de 3 octombrie 1972, organizându-se manifestări ample cu acest prilej.

placa1

placa2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.