Winstar Satu Mare, nemulțumit de noul cadru fiscal din domeniul petrolier

Serinus

Președintele Asociației Române a Companiilor de Exploatare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), Artur Stratan, a declarat într-o conferință de presă susținută astăzi, 28 martie, că noul cadru fiscal din domeniul petrolier ar trebui să se aplice doar zăcămintelor noi, nu și celor care în prezent sunt în exploatare. În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active.

ROPEPCA a fost înființată în anul 2012 și numără 19 membri, printre care și Winstar Satu Mare/Serinius Energy.

„Există discuții de doi ani privind un nou regim fiscal. Toată lumea spera că vom avea ceva concret în 2015, acum toți speră că vom ști în 2016, însă fereastra de timp de îngustează din ce în ce mai mult. Au fost foarte multe contradicții. Statul și-a propus introducerea unui impozit petrolier, însă vrem ca noul cadrul fiscal să se aplice doar acordurilor petroliere noi, nu și zăcămintelor care sunt acum în exploatare. Nu putem schimba caii în mijlocul cursei”, spune Stratan.

Potrivit acestuia multe zăcăminte au devenit nerentabile, după scăderea abruptă a prețurilor la țiței, și, din informațiile deținute de ROPEPCA, câteva zeci de zăcăminte ar urma să se închidă în 2016 din această cauză.

„Reducerea nivelului de fiscalizare este singura măsură pe care statul o poate lua pentru a susține industria în această perioadă. Ar fi un balon de oxigen pentru noi. Statul ar trebui să fie pro-business, să încurajeze investițiile”, a completat oficialul ROPEPCA.

Perimetrul Serinus din Satu Mare are o suprafaţă de 2.949 de kilometri pătraţi şi este operat de Winstar Satu Mare, care deţine 60% din concesiune. KMG International (fosta Rompetrol) are restul de 40%.

Programul de investiţii din Satu Mare include forarea, finalizarea şi testarea sondelor Moftinu-1001 şi Moftinu-1002bis, precum şi testul seismic 3D din localitatea Santău din Satu Mare.

În baza acordului comun de operare încheiat în 2008 de Winstar Satu Mare şi KMP International, Serinus s-a angajat să finanţaze în totalitate investiţiile menţionate anterior.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.