Satu Mare deține 26 de produse tradiționale atestate la nivel național

produse

Potrivit evidențelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în prezent doar 524 de preparate se pot mândri cu titlul de produs tradițional, de peste șapte ori mai puține decât în urmă cu trei ani, când erau autorizate 4.000 de produse. Din aceleași evidențe reiese că Satu Mare are înregistrate un număr de 26 de preparate tradiționale, produse atestate la nivel național.

Peste jumătate dintre produsele tradiționale românești vin din județele Brașov, Maramureș și Alba. Top-ul județelor cu produse tradiționale este completat de Argeș, cu 34 de preparate atestate, Satu Mare (26), Botoșani (23), Covasna (20), Buzău (15), București (14) și Suceava (13).

Județul nostru are înregistrate pălinca, brânza, vinuri dar și afumături.

De asemenea, sunt 11 județe în țară fără produse tradiționale. Este vorba despre: Caraș Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Iași, Mehedinți, Teleorman și Vrancea.

România are, în prezent, doar trei produse care au obținut statutul de Indicație Geografică Protejată (IGP), la nivelul Uniunii Europene, Magiunul de Prune Topoloveni, Telemeaua de Ibănești și Salamul de Sibiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.