Lecții de istorie locală într-o școală din Baia Mare

Baia Mare

Elevii din clasa a VII-a a Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Baia Mare studiază istoria municipiului lor natal. Cursul este unul opțional, lecțiile fiind o premieră pentru instituțiile de învățământ din Baia Mare.

La o astfel de oră de istorie, conducerea școlii l-a invitat astăzi, 24 martie, și pe primarul municipiului, Cătălin Cherecheș, care i-a îndemnat pe copii să studieze cu interes istoria orașului dar și Școala Băimăreană de Pictură, una dintre cele mai apreciate din țară, și nu numai.

În cadrul orelor de istorie locală elevii sunt familiarizați cu trecutul orașului lor, dar și cu personalitățile care au trăit și și-au desfășurat activitatea în Baia Mare.
„Este o necesitate pentru că din păcate prea puține lucruri știu elevii despre istoria orașului lor. Din fericire la noi la școală lumea a fost foarte deschisă și m-a susținut în implementarea acestui proiect. Este un proiect introdus pentru clasele de-a VII-a. Fiind opțional elevii mei au posibilitatea să aleagă acest curs, deci nu este impus”, spune Natalia Dancu, profesoară de istorie la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Baia Mare, instituția de învățământ fiind singura din Baia Mare care s-a gândit să organizeze astfel de lecții.

„Sunt acele cursuri opționale, dar nicăieri, la nici o școală nu se predă istoria orașului sau istoria județului nostru, iar copiii sau tinerii prea puțin știu despre trecutul nostru. Și ce să mai vorbim despre ceea ce știu sau li se spune despre România pentru că vedem că în manuale sunt trunchiate informații, vedem că lucruri care atunci când mergeam eu la școală și le consideram importante și ne impresionau și ne emoționau astăzi nu le mai găsești în manualele nici de istorie, nici de limba română. Dar noi vrem să fim în continuare un stat și o națiune și nu ne uităm în jurul nostru să vedem că încet încet nu mai suntem nici stat și nici națiune”, a spus Cătălin Cherecheș.

„Încurajez școlile să adopte astfel de programe, am vorbit și cu colegii mei de la Fundația Baia Mare 2021 să organizeze colocvii și să prezinte proiectul. Voi veni cu un proiect în care să îi introducem pe toți profesorii de istorie și pe angajații de la muzee să le prezinte celor mici istoria orașului nostru, stradă cu stradă, clădire cu clădire. Și nu doar istoria îndepărtată, ci și cea recentă, a anilor 50-90”, spune edilul din Baia Mare.

Sursa foto: www.actualmm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.