Evreii sărbătoresc astăzi Purim-ul

Nicolae Decsei

Evreii marchează astăzi, 24 martie, Purim-ul, una dintre cele mai importante sărbători a iudaismului, dedicată salvării poporului evreu, după execuția lui Haman (427 î. Hr.) și ai celor zece fii al acestuia, așa cum stă scris în Cartea Estherei din Biblie.

Cu acest prilej, președintele Comunității Evreilor Satu Mare, Nicolae Decsei, împreună cu un grup de evrei, au fost invitați la Sinagoga din Debrețin (Ungaria), pentru a celebra în orașul maghiar această sărbătoare a veseliei.

„Astăzi sunt la Sinagoga din Debrețin. Aici se oficiază Purim-ul care este legat de o legendă a Esterei. Aseară (miercuri, 23 martie) s-a sărbătorit ajunul Purim-ului. Am venit să sărbătorim aici deoarece noi în Satu Mare nu avem posibilitatea să marcăm această zi. Comunitatea evreiască din Satu Mare este foarte mică, și nu avem nici posibilități financiare pentru a marca această sărbătoare. Astfel, an de an mergem la frații noștri mai mari, de la Oradea sau Debrețin. În cursul acestei zile se va citi din Cartea Estherei, iar mai târziu va avea loc un spectacol cultural. Este un moment în care încercăm să evocăm evenimentele care s-au derulat în urmă cu mai bine de 2.500 de ani. Este o sărbătoare a bucuriei, a veseliei”, spune Nicolae Decsei.

Eroii din povestea Purim-ului sunt Estera, o evreică din Persia, și Mordechai, unchiul ei, care o crescuse. Regele Persiei, Achasverush, se înfurie pe soția lui, regina, în timpul unei petreceri, și pune ca aceasta să fie executată.

După o vreme, regele caută o nouă soție, îndrăgostindu-se de Esthera, fără să-și dea seama că este evreică. Personajul negativ din această poveste este unul din sfetnicii regelui, Haman. Acesta îi urăște pe evrei și plănuiește să-i omoare pe toți, deoarece Mordechai, unchiul Estherei, refuză să i se închine.

Haman pune la cale un complot pentru a-i ucide pe toți evreii din regat. Mordechai o roagă pe Esthera să-i vorbească regelui în numele evreilor. Regina se duce la Achasverush, spunându-i că este evreică și că Haman încearcă să o ucidă pe ea și pe poporul ei. Regele a ascultat-o, iar poporul evreu a fost salvat în timp ce Haman a fost executat.
Purim este considerat cea mai veselă sărbătoare a iudaismului. În timpul Purim-ului se obișnuiește ca oamenii să se mascheze, să organizeze carnavaluri, să pună în scenă piese de teatru.

Una dintre mâncărurile pregătite de Purim este humentaschen (buzunarele lui Haman). Aceste prăjiturele tringhiulare umplute cu gem sau semințe de mac, miere și nuci, trebuie să reprezinte pălăria cu trei colțuri a lui Haman.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.