Ghidul de informare privind Legea antifumat a fost publicat pe site-ul Guvernului

fumatul

Guvernul României a publicat miercuri, 16 martie, pe site un ghid de informare privind Legea antifumat. Astfel, sunt prezentate locurile în care se poate fuma, obligațiile administratorilor de spații publice închise, dar și sancțiunile care pot fi aplicate în cazul nerespectării legii.

Conform documentului, se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Totodată, se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.

Nu se va mai fuma în spațiile închise din toate locurile de muncă: halele industriale, spațiile de depozitare, birourile și camerele, sălile de ședință, sălile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, balcoanele închise; instituțiile publice centrale și locale; unități comerciale; restaurante, baruri, cafenele, terase închise, unități de cazare, cluburi — inclusiv cele cu acces restricționat, cazinouri, săli polivalente, unități cultural-artistice, sportive, recreative.

Fumatul este interzis și în toate mijloacele de transport în comun (unde nu se va mai putea folosi nici țigara electronică), autogări, gări, aeroporturi, peroane și refugii închise, taxiuri, mașina de serviciu, ambulanța, inclusiv în cabina șoferului, vatmanului, mecanicului de tren, precum și în spațiile comune din clădirile de locuințe — holuri, lift.

Potrivit ghidului citat, se poate fuma în spațiile publice în aer liber sau spațiile de la locul de muncă fără acoperiș sau cu acoperiș și cu mai puțin de doi pereți: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioșcuri deschise, în cele delimitate de parapete ori paravane de delimitare, gărdulețe de delimitare, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal și în cele care au închideri laterale sau/ și acoperiș retractabile ce formează temporar pereți ori acoperiș, dar doar atunci când structura de închidere este complet închisă/ strânsă astfel încât peretele ori acoperișul nu este vizibil.

Fumatul este permis și în următoarele locuri: peroane, refugii, stații ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiș și doar un perete, parcuri (în afara locurilor de joacă pentru copii), locuință, inclusiv orice spațiu închis care nu este loc de muncă, dar și în alte spații unde se desfășoară evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar în care nu se desfășoară activitate economică.

Potrivit ghidului postat de Guvern, administratorii au obligația de a elabora și de a pune în aplicare regulamente interne prin care se interzice fumatul în spațiile închise. Totodată, ei trebuie să marcheze spațiile menționate cu indicatoare cu mesajul ‘Fumatul interzis’ și cu simbolul internațional, respectiv țigareta barată de o linie transversală.

În privința sancțiunilor, un angajat poate fi sancționat pentru că fumează într-un spațiu închis de la locul de muncă de către:

—angajator, prin regulamentul intern în care sunt prevăzute sancțiuni interne (în conformitate cu Codul Muncii) pentru nerespectarea interdicției de a fuma la locul de muncă;

—reprezentant al Poliției Locale sau MAI atunci când acesta constată, în cadrul unei acțiuni de control, că angajatul fumează într-o zona în care fumatul este interzis.

Legea prevede sancțiuni pentru:

-Persoanele fizice care fumează în spațiile în care fumatul este interzis: amendă contravențională de la 100 la 500 de lei;

-Persoanele juridice care administrează spațiile în care fumatul este interzis: amenda contravențională de 5.000 lei (prima abatere), amendă contravențională de 10.000 lei și suspendarea activității până la remedierea situației (a doua abatere), amendă contravențională de 15.000 și închiderea unității la următoarea abatere.

Sesizarea încălcării legii se poate face de către angajați sau/ și cetățeni prin:

-apelarea numărului de telefon al poliției locale sau al reprezentanților locali ai MAI în localitățile în care nu există poliție locală;

-apelarea inspectoratului teritorial de muncă, în cazul în care angajatorul nu are elaborate/completate regulamentele interne conform art. 5 din Legea nr. 15/2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.