Defilare cu husari de „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni” (Galerie foto&Video)

Sute de persoane au participat astăzi, 15 martie, la manifestările dedicate „Zilei Maghiarilor de Pretutindeni”. Evenimentul de la Satu Mare a fost organizat de UDMR, Asociația Tinerilor Maghiari și Fundația „Sfântul Ștefan”.

La manifestările de la Satu Mare a participat și președintele UDMR, Kelemen Hunor. La sărbătoarea maghiarilor au fost prezenți și senatorul UDMR Pataki Csaba, președintele Organizației Județene a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, respectiv deputații Kereskenyi Gabor (președintele Organizației Municipale a UDMR Satu Mare) și Erdei D. Istvan.

Manifestările au început cu depuneri de coroane la placheta dedicată memoriei poetului Petofi Sandor, amplasată pe clădirea de lângă „Ceasul electric” din Piața Libertății. Apoi, a urmat defilarea cu husari și fanfară, până la bustul poetului Petofi, aflat în parcul de lângă Spitalul Vechi.

În fața bustului au urmat discursurile rostite de subprefectul Altfatter Tamas, consulul Ungariei la Cluj, Mile Lajos, deputatul Kereskenyi Gabor, iar în final luarea de cuvânt a lui Kelemen Hunor.

Despre importanța zilei de 15 martie, Kelemen spune că „este o sărbătoare importantă fiindcă este legată de lupta pentru libertate. Și în secolul XXI, fiecare comunitate și fiecare națiune are nevoie de libertate și ceea ce cred eu în continuare că nu poate să fie nimeni liber dacă cel care trăiește lângă el nu are libertatea deplină, și acest lucru înseamnă și siguranța zilei de mâine, siguranța de a-și păstra identitatea națională. Eu sunt convins că în secolul XXI, maghiarii și românii, în această zonă a Europei, în această țară, în România, sunt condamnați, în ghilimele, la libertate”.

Manifestările s-au încheiat cu depuneri de coroane la bustul lui Petofi Sandor.

maghiari1

maghiari2

maghiari4

maghiari5

maghiari6

maghiari7

maghiari8

maghiari9

maghiari10

maghiari11

maghiari12

maghiari13

maghiari14

maghiari15

maghiari16

maghiari17

maghiari18

maghiari20

maghiari21

maghiari22

maghiari23

maghiari24

maghiari25

maghiari27

maghiari28

4 Comentarii la "Defilare cu husari de „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni” (Galerie foto&Video)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.