„Anul editorial sătmărean” la cea de a XVII-a ediție

Sub egida Consiliului Județean (CJ), Biblioteca Judeteană în colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Filiala Satu Mare, organizează cea de a XVII-a ediție a „Anului editorial sătmărean”.

Evenimentul cultural se va derula joi, 17 martie, cu începere de la ora 13.00, în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” din cadrul Bibliotecii Județene Satu Mare. Deschiderea oficială va fi însoțită de expoziția de prezentare a publicațiilor apărute în cursul anului 2015, urmată de festivitatea de decernare a diplomelor pentru cele mai reușite scrieri sub aspect literar, cultural, științific și informațional.

Cu prilejul acestui eveniment, Biblioteca Județeană editează, la fiecare ediție, „Catalogul bibliografic Anul editorial sătmărean”, publicație informativă ce cuprinde scrierile autorilor sătmăreni, oferind în același timp și o radiografie a activității editoriale și publicistice din întreg județul. Catalogul bibliografic este și un bun mesager al cuvântului scris, contribuind la promovarea culturii sătmărene și la integrarea ei în circuitul național de valori. Producția editorială sătmăreană a anului 2015 însumează 275 de documente (209 cărți tipărite; 52 publicații periodice și 14 documente audio-vizuale) și este, sub aspect cantitativ, peste valorile din anul precedent.

Anul editorial sătmărean, prin cele 16 ediții de până acum, s-a dovedit a fi unul dintre evenimentele culturale emblematice pentru județul nostru. Pe parcursul anilor, această sărbătoare a cărții s-a impus ca fiind un semn identitar al sătmărenilor pasionați de cultură. Modelul oferit de biblioteca sătmăreană a depășit limitele geografice ale județului, fiind apreciat și mai apoi preluat de către alte biblioteci și autorități de rang județean din țară.

„Prin organizarea acestei sărbători a cărții și a cuvântului scris, dorim să facem cunoscut publicului larg patrimoniul local de tipărituri și alte tipuri de documente pe care le colecționează, an de an, Biblioteca Județeană Satu Mare și totodată să ducem la îndeplinire una dintre cele mai importante atribuții ale bibliotecii, aceea de a înregistra și de a păstra toate documentele apărute în județ pentru salvarea memoriei culturale locale”, a declarat Lacrima Camelia Istrăuan, managerul Bibliotecii Județene Satu Mare.
La fel ca edițiile precedente, și ediția din acest an se derulează cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare.

„Ideea organizării acestui eveniment a pornit de la necesitatea de a valoriza eforturile creatorilor din domeniul literaturii, al științelor ori cel al audiovizualului.
Ca de fiecare dată, Consiliul Județean Satu Mare a reușit și în acest an să susțină financiar acest eveniment, pentru că suntem conștienți de importanța „Anului editorial” și de faptul că manifestarea a devenit deja tradițională și face parte integrantă din zestrea de cunoaștere și simțire a acestor meleaguri”, a declarat Mihai Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare.

La eveniment sunt așteptați oaspeți de seamă, oficialitățile județului și ale municipiului, directori de biblioteci județene, directori de instituții, parteneri și colaboratori, scriitori, editori, jurnaliști, iubitori de carte și frumos.

An editorial

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.