Spitalul Județean Satu Mare riscă să piardă 10 milioane de euro (Video)

Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, Marcela Papici, instituția pe care o conduce riscă să piardă o finanțare de 10 milioane de euro din cauza birocrației excesive și a „regulilor de joc” schimbate în ultimul moment de Guvernul Cioloș. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 12 martie, la sediul ALDE Satu Mare.

Alături de Papici, la conferința de presă a participat și președintele Organizației Județene de Femei a Alianței Liberalilor și Democraților Europeni (ALDE), Ana Maria Marușca.
Managerul SJU spune că proiectul, considerat ca unul strategic riscă să se blocheze din cauza Guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș.

„Proiectul a fost pregătit de Spitalul Judeţean împreună cu Consiliul Judeţean Satu Mare şi prevede, printre altele, reabilitarea blocului operator de la Spitalul Nou, construirea buncărului pentru aparatul de radioterapie, pentru microchirurgie pe Secția de Dermatologie, pentru dotarea părții de Terapie Intensivă pe Neurologie, pentru un centru de ergoterapie aferent Secției de Psihiatrie Cronici și un Centru de reabilitare și recuperare la Tăşnad bazat pe ape termale, și partea de sterilizare care urma să fie mutată din cadrul spitalului într-o anexă a clădirii, într-o curte interioară a instituției”, spune Marcela Papici.

Este vorba despre un proiect transfrontalier România-Ungaria și al cărui detalii, spune managerul SJU Satu Mare, au fost puse la punct în urma unor întâlniri pe care reprezentanții Spitalului Județean le-au avut cu partea maghiară în cursul anului trecut „pe vremea când autoritatea de management a proiectelor europene comune funcţiona la Budapesta”.

Odată cu începerea noului ciclu financiar al Uniunii Europene, autoritatea de management a fost mutată la București, în urma unei decizii luată de Guvernul Cioloș, iar de atunci „nimic nu mai funcționează cum ar trebui”. Astfel că, proiectul Spitalului Județean va concura cu proiecte similiare depuse de spitale din Arad și Oradea. Papici se arată pesimistă în ceea ce privește obținerea măcar a primei tranșe a fondurilor europene în acest an, având în vedere și întârzierile înregistrate la lansarea ghidului pentru implementarea proiectelor.

ALDE

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.