Levente Molnar: „Fiul lui Saul” ne face să nu uităm de ce este capabil animalul din noi (Video)

Levente-Molnar

Actorul Levente Molnar spune despre filmul „Son of Saul” (Fiul lui Saul), care a primit în acest an premiul Oscar pentru „Cel mai bun film străin”, că pelicula trebuie să ne facă „să nu care cumva să uităm de ce este capabil animalul din noi, pentru că, aşa cum noi trăim acum, aici, şi în acea perioadă (în al Doilea Război Mondial) trăiau oameni, o societate care a făcut posibilă apariţia acestor non-soluţii tragice, oribile”. Levente Molnar este absolvent al Colegiului Național „Ioan Slavici” din Satu Mare.

„Ce trebuie noi să facem este să nu care cumva să uităm de ce este capabil animalul din noi, pentru că, aşa cum noi trăim acum, aici, şi în acea perioadă trăiau oameni, o societate care a făcut posibilă apariţia acestor non-soluţii tragice, oribile. Dacă atunci a fost posibil, într-o societate care la rândul ei se numea normală, cum o facem şi noi de altfel, cum ne definim, trebuie totuşi să avem grijă ca această idee să nu care cumva să reuşească să prindă şi în societatea actuală. Este un film necesar”, spune într-un interviu acordat pentru Mediafax, Levente Molnar.

Actorul povestește că, din cauza scenelor pline de un realism covârșitor, de-a lungul filmărilor a avut momente de slăbiciune simțindu-se, împreună cu colegii săi „incapabili să ne facem treaba”.

„Am avut momente de slăbiciune, trebuie să recunosc. Ăsta a fost cel mai mare pericol al proiectului de altfel, pericolul de a ne înmuia, de a fi incapabili să ne facem treaba. Pot să vă asigur că se prea poate să nici nu fi nevoit să fii actor şi având experienţa vizitării Auschwitzului cu vreo 10 – 15 ani în urmă – orice om care, de exemplu, se duce până acolo şi propun tuturor să facă acest lucru, nici măcar nu este atât de departe, precum credem noi în creierul nostru – te atinge o stare. Pe mine, de exemplu, pe vremea aia, acolo, şi vorbesc de vizita mea la Auschwitz, aveam nişte sentimente… nu puteam să dorm noaptea. Tot ceva de genul ăsta şi la filmări. Când eşti pus într-un spaţiu care seamănă izbitor şi când ştii povestea şi eşti documentat, n-are cum să nu te atingă. N-a fost uşor, trebuie să recunosc. Dar am avut un regizor (László Nemes, n.r.) care şi-a făcut foarte bine treaba, care a venit când a simţit acele momente, la oricare dintre noi, şi ne explica, chiar aveam nevoie, că nu lucrăm din emoţii posttraumatice, suntem acolo în mijlocul iadului şi acolo trebuie să facem cumva ca aceste caractere să funcţioneze”, spune Molnar.

Acțiunea filmului are loc în octombrie 1944 în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau și spune povestea lui Saul Auslander. Levente Molnar îl interpretează pe Abraham, cel mai bun prieten al lui Saul.

Filmul „Son of Saul” este regizat de László Nemes, care a semnat și scenariul alături de Clara Royer.

Pe lângă Oscar, filmul „Son of Saul” a obținut în acest an și Globul de Aur pentru „Cel mai bun film străin”.

Levente Molnar s-a născut în data de 10 martie 1976 în Baia Mare, dar și-a urmat studiile liceale la Colegiul Național „Ioan Slavici” din Satu Mare. Între anii 1998 și 2002 a studiat la Catedra de Teatru a Universității „Babeș-Bolyai”, iar apoi a lucrat ca actor la Teatrul „Figura Studio” din Gheorgheni și Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.