Știați că …

Otilia Marchis

Otilia Marchiș, născută în localitatea sătmăreană Homorodul de Mijloc a fost ani de zile secretara literară a cunoscutului scriitor francez Anatole France (1844-1924)?

Tânăra publicistă originară de pe meleagurile sătmărene l-a cunoscut pe Anatole France în 1909, cu prilejul unui interviu. În 1910, Otilia Marchiș îl însoţeşte pe scriitorul francez într-un voiaj în Italia, iar la întoarcere acesta îi propune să-i devină secretară literară. În ciuda greutăţilor întâmpinate, deoarece scriitorul era nervos, nerăbdător şi capricios, va îndeplini acest serviciu până în anul 1914. Voiajul din Italia, alături de scriitorul francez a fost rememorat în scrierea „Plimbările lui Anatole France”.

Fiica unui preot greco-catolic, Otilia Marchiș s-a născut la 8 octombrie 1873 în Homorodul de Mijloc. La doar 17 ani, aceasta se căsătorește cu Cornel Cosmutza. Cei doi își încep viața de familie în orașul Carei, după care se mută la Budapesta, iar apoi la Sarajevo, după ce Cosmutza a fost numit președinte al poștei din Bosnia. În 1892 se naște fiul lor Cornel, viitorul medic care se stinge din viață în 1980 la Craiova.

După pronunţarea divorţului de Cornel Cosmutza, în ianuarie 1912, Otilia se întoarce la Budapesta, căsătorindu-se în 1913 cu Bölöni, care devine pentru totdeauna tovarăşul ei de viaţă.

De-a lungul carierei sale Otilia Marchiș-Boloni a avut o intensă activitate literară, având contacte cu cercurile artistice pariziene. De asemenea, a colaborat la diverse periodice române, maghiare, franceze și americane.

Ca martoră și victimă a represaliilor regimului lui Horty, Otilia Marchiș scrie despre ororile fascismului în volumul „Cartea suferințelor”. Totuși, cartea sa de debut reunește impresii ale călătoriei sale în Orient, întreprinsă la începutul secolului trecut – „Plimbări în lumea largă”.

Otilia Marchiș se stinge din viață pe 26 august 1951, la Budapesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.